nieuws

Facultatieve
Sponsors

Harderwijk moet exploitatie crematorium niet uitbesteden

12 september 2016

De gemeente Harderwijk moet de exploitatie van het nieuw te bouwen crematorium niet uitbesteden aan een externe commerciële partij. Dat zeggen enkele deskundigen die onderzoek hebben gedaan naar de exploitatie van de gemeentelijke begraafplaatsen. Zij denken dat een commercieel crematorium de exploitatie van de begraafplaatsen zal ondermijnen, dat meldt de Stentor.

De gemeente moest vorig jaar 130.000 euro bijleggen op de exploitatie van de begraafplaatsen. De deskundigen voorspellen dat het tekort verder op zal lopen als er een crematorium komt omdat dan nog meer mensen kiezen voor crematie. Ze adviseren de gemeente om het crematorium zelf te exploiteren zoals dat ook het geval is in bijvoorbeeld Amersfoort en Hilversum.

Reageer op dit artikel

Reacties:


12 september 2016 om 17:48

Hoefakker Uitvaartzorg

Een crematorium-exploitatie door marktpartijen, zal tot gevolg hebben dat de burger mag opdraaien voor de begraafplaatstekorten. Slecht nieuws, betoogt uitvaartverzorger Gert-Harm Hoefakker uit Harderwijk.

Sinds de toenemende vraag naar crematies, is de gemeente Harderwijk zeker niet de enige gemeente die worstelt met de kostendekkendheid van de begraafplaatsen. De begraafplaatsexploitaties staan onder druk, doordat de kosten vrijwel gelijk blijven en het aantal begrafenissen afneemt. Gemeenten moeten bezuinigen en kunnen het tekort op de begraafplaatsexploitatie niet meer bekostigen. Tariefstijgingen van grafrechten, niet zelden zeer fors, zijn het gevolg. Dat maakt de keuze voor een begrafenis er niet aantrekkelijker op.

Met de komst van een crematorium waarvan het verdienmodel in handen is van commerciële partijen, zal de kostendekkendheid van de begraafplaatsen nog verder afnemen. Dat is slecht nieuws voor iedereen die kiest voor een begrafenis! De graven zullen fors duurder worden. En als dat niet het geval is, dan zal het elke burger in de portemonnee treffen. Wat die mag, door extra belastinggeld te betalen, opdraaien voor de tekorten op de begraafplaatsen.

Er zijn in ons land meer dan genoeg sprekende voorbeelden van gemeenten die exploitaties van crematoria uit handen hebben gegeven aan commerciëlen en die juist op de langere termijn de pijn van teruglopende inkomsten op de begraafplaatsen moeten incasseren.

De gemeente Harderwijk vindt de financiële risico's voor de exploitatie van een crematorium te groot. En dat terwijl commerciële partijen ervoor in de rij staan. Dat wijst erop dat de gemeente wordt beheerst door angst. En angst is een slechte raadgever....

Gemeente Harderwijk, toon dappere politiek: Stel ons belastinggeld op de begraafplaatstekorten veilig; laat het cremeren niet over aan commerciëlen!

Gert-Harm Hoefakker is uitvaartverzorger en heeft een uitvaartonderneming in Harderwijk.


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE