nieuws

Facultatieve
Sponsors

GROTE RESTYLING VAN YARDEN CREMATORIA EN UITVAARTCENTRA

Eerste heropening op 4 maart in Doetinchem

1 maart 2011

Almere- Yarden Uitvaartzorg gaat haar crematoria en uitvaartcentra restylen. Alle ruimten binnen de crematoria worden zo ingericht dat kleuren, geuren, materialen, geluiden, beelden, en smaken perfect aansluiten op de emoties die nabestaanden en bezoekers voelen. Het project met de naam ‘Feeling Environment’ is geïnspireerd op ‘Healing Environment’ dat wordt toegepast in ziekenhuizen. In beide gevallen gaat het om het aanpassen van een omgeving waar veel gevoelens, onbehagen en mogelijk stress zijn. Het eerste Yarden Crematorium dat volledig is aangepast op alle zintuiglijke belevingen staat in Doetinchem. Op 4 maart aanstaande vindt om 16.00 uur de heropening plaats door de burgemeester.

Peter van Wageningen, directievoorzitter Yarden Uitvaartorganisatie: “Feeling Environment is afgeleid van de term Healing Environment. Dit houdt in dat de omgeving van de Yarden crematoria en uitvaartcentra aansluit op de emoties van de bezoekers. Het ondersteunt op een positieve manier in het rouwproces. De sfeer in het pand levert een positieve bijdrage aan de beleving van het afscheid. De zintuigen worden geprikkeld door kleur, geur, geluid, materialen en smaken. De omgeving waarbinnen een afscheid plaatsvindt moet volgens ons aansluiten op de emoties van de bezoekers, zodat ook de ervaring van de uitvaartceremonie een positieve bijdrage levert aan het totale afscheid en het verwerkingsproces.”

In de praktijk betekent ‘Feeling Environment’, of zintuiglijke beleving, dat de opbaarruimte, tussenruimtes, de familiekamer, belangstellendenkamer, aula, de invoerruimte en koffiekamer elk hun eigen kleuren, materialen, geuren, uitzicht, vorm en audiovisuele kenmerken krijgen, passend bij de emoties van dat moment. In het begin van de plechtigheid zijn mensen bijvoorbeeld vooral gespannen, tijdens de dienst komt het grote verdriet en bij de condoleance in de koffiekamer komt de ontlading.  

Architect Ebami Tom noemt een aantal voorbeelden: " De route die de nabestaanden volgen vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van het Crematorium Slangenburg. Elke fase van de ceremonie heeft een eigen gevoel gekregen. De ontvangstruimte dient om de gasten te verwelkomen en op hun gemak te stellen. Daarbij passen de kleuren groen, bruin en beige. Uitzicht op de natuur en wandillustraties die verwijzen naar de natuur versterken deze ervaring. Na de ontvangst komt men door de tussenruimte in de Aula. Neutrale overwegend witte kleurtinten geven de Aula een basis, waarna de kleur van de verlichting kan worden gepersonaliseerd. Wandtexturen en subtiel zicht op het omliggende landschap geven verbondenheid met de natuur. Na de ceremonie in de Aula komen de nabestaanden via de tussenruimte in de condoleanceruimte met een warme en behaaglijke sfeer. Bruin, oranje en bordeaux tinten zorgen daarvoor. Een breed uitzicht op het landgoed met een buitenterras biedt ook hier een relatie met de natuur.”

Het Feeling Environment concept is, geïnspireerd door Healing Environment, door Yarden zelf ontwikkeld. De doorvertaling van het concept naar zintuiglijke beleving is verzorgd door de bureaus Senta en YNNO. De architect is Panoptic.


Over Yarden
Yarden is een jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie, die uitvaartverzorging, verzekeringen en voorlichting aanbiedt. Yarden telt bijna 1 miljoen leden. De ambitie van Yarden is helder, dé uitvaartorganisatie van Nederland zijn. Maximale persoonlijke aandacht voor iedere afzonderlijke klant en elke individuele wens is daarbij het vaste uitgangspunt. Niet voor niets is het motto van Yarden 'Iedere uitvaart uniek'. Door uitvaartwensen centraal te stellen wil Yarden dat mensen zich bewust worden van hun wensen – en dat ze deze gaan vastleggen. Immers hierdoor kan een uitvaart worden uitgevoerd zoals de klant dat wil. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun nabestaanden. Yarden weet uit ervaring dat een uitvaart een unieke en bij de overledene passende gebeurtenis dient te zijn zodat dit een positieve bijdrage levert aan de rouwverwerking.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >