nieuws

Facultatieve
Sponsors

Grafkosten wederom fors gestegen: gemiddeld met ruim 8%

Verdubbeling is geen uitzondering

26 april 2004

In 2004 zijn de gemeentelijke grafkosten fors gestegen met ruim 8%. Een aantal gemeenten verhoogde de kosten van begraven en onderhoud tot meer dan het dubbele. Dit blijkt uit onderzoek van Monuta Uitvaartzorg en –verzekeringen onder 426 gemeentelijke begraafplaatsen.

De grafkosten zijn in 2004 gemiddeld EUR 2.233. Dit is een stijging van 8,4% ten opzichte van de gemiddelde kosten in 2003. Bij de meeste uitvaartverzorgers stegen de tarieven slechts met een paar procent. Hierdoor worden de grafkosten een steeds groter onderdeel van de totale kosten van een begrafenis. De duurste begraafplaats ligt in de gemeente Leersum (EUR 7.142). De goedkoopste gemeenten zijn Schiermonnikoog (EUR 388), Ambt Montfort (EUR 407) en Littenseradiel (EUR 469). De kosten van een crematie stegen met ruim 4%. In 2003 was het aantal crematies voor het eerst hoger dan het aantal begrafenissen.

De gemeente Woensdrecht verhoogde het tarief van haar gemeentelijke begraafplaats met 151%. Een begraafplaats in Woensdrecht kost in 2004 EUR 2.250. Begraven in Ouderkerk en Woerden is ongeveer EUR 2.000 duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. De duurste provincies zijn Zuid-Holland en Utrecht. In Limburg zijn de gemiddelde grafkosten het laagst van Nederland.

Monuta inventariseert jaarlijks de grafkosten van alle gemeenten in Nederland. Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen wat een begrafenis kost. Het is heel vervelend als nabestaanden achteraf te maken krijgen met financiële verrassingen. Het onderzoek gaat uit van de totale grafkosten. Deze bestaan uit het recht op een eigen graf voor een periode van 20 jaar, inclusief onderhoud van graf en grafmonument, de kosten van het begraven en overige kosten, zoals bijvoorbeeld de monumentenvergunning en inschrijving in het register. Uitvaartverzorgers,zoals Monuta, hebben geen invloed op de hoogte van de grafkosten. De kosten worden direct doorberekend aan de nabestaanden.

Monuta Uitvaartzorg en –verzekeringen (sinds 1923) is aanbieder van een geïntegreerd en samenhangend scala van producten en diensten op de einde-levenmarkt. Daarbij voorziet zij, vanuit 130 vestigingen in heel Nederland, in de vervulling van ieders persoonlijke wens rondom het levenseinde. Als dé specialist rondom het einde-leven wil Monuta de vraagbaak, expert en opinieleider zijn voor de samenleving.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >