Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafkosten wederom fors gestegen: gemiddeld met ruim 15%

Begraven op zaterdag kan fors duurder uitvallen

maandag 11 april 2005

In 2005 zijn de gemeentelijke grafkosten fors gestegen met ruim 15%. Begraven op zaterdag is in sommige gevallen bijna zevenhonderd euro duurder dan begraven op een andere dag. Dit blijkt uit onderzoek van Monuta Uitvaartzorg en Ā–verzekeringen onder 433 gemeentelijke begraafplaatsen.

De grafkosten zijn in 2005 gemiddeld EUR 1.652. Dit is een stijging van ruim 15% ten opzichte van 2004. Opvallend zijn de grote verschillen. De duurste begraafplaats ligt in de gemeente Moordrecht (EUR 5.029) en de goedkoopste in Bellingwedde (EUR 197). Ook dit jaar zijn verdubbelingen in vergelijking met 2004 geen uitzondering. De gemeenten Twenterand en Terschelling verhoogden het tarief met meer dan 300% tot EUR 2.947 en EUR 1.932.

Een begrafenis op zaterdag kan fors duurder uitvallen. Indien nabestaanden kiezen voor een uitvaart op zaterdag kost dit in de gemeente Zaltbommel bijna zevenhonderd euro extra. Een aantal andere gemeenten brengt meer dan vijfhonderd euro extra in rekening. Wederom zijn de grote verschillen opvallend. Bij meer dan de helft van de gemeenten is er geen zaterdagtoeslag.

Monuta heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze stijgingen en toeslagen. In december antwoordde minister Brinkhorst op kamervragen dat gemeenten zelf de stijging van deze tarieven bepalen, met als randvoorwaarde dat de opbrengsten niet meer bedragen dan de kosten. Gemeenten mogen op deze activiteiten geen winst maken.

Monuta inventariseert jaarlijks de grafkosten van alle gemeenten in Nederland. Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen wat een begrafenis kost. Het is heel vervelend als nabestaanden achteraf te maken krijgen met financiƫle verrassingen. Het onderzoek gaat uit van de totale grafkosten. Deze bestaan uit het recht op een eigen graf voor een periode van 20 jaar, de kosten van het begraven en overige kosten, zoals bijvoorbeeld de monumentenvergunning. Kosten voor het onderhoud van het graf en/of grafmonument zijn niet meegenomen.

Een tabel met daarin landelijke gegevens kunt u hier downloaden.

Een tabel met daarin gegevens over de verschillende provincies vindt u hier.

Voor een actueel overzicht van de grafkosten in elke andere gemeente kunt u kijken op www.monuta.nl.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder