nieuws

Facultatieve
Sponsors

Grafkosten wederom fors gestegen: gemiddeld met 7%

Kosten nog geen reden om niet te kiezen voor begraven

10 mei 2006

In 2006 zijn de gemeentelijke grafkosten wederom fors gestegen met 7%, zo blijkt uit eigen onderzoek van Monuta Uitvaartzorg en –verzekeringen onder 396 gemeenten in Nederland. De forse stijging in de afgelopen jaren is voor consumenten nog geen reden om te kiezen voor cremeren of een algemeen graf.

De grafkosten zijn in 2006 gemiddeld EUR 1.784. Dit is een stijging van 7% ten opzichte van 2005 en bijna 23% ten opzichte van twee jaar geleden. De duurste begraafplaats ligt in de gemeente Naarden (EUR 5.818) en de goedkoopste in Ameland (EUR 400). De grootste stijgingen vinden plaats in Smallingerland (220% naar EUR 2.109), Waddinxveen (100% naar EUR 5.549) en Wageningen (94% naar 1.635).

Uit onderzoek van Monuta blijkt dat minder dan de helft van de Nederlanders kiest voor cremeren. Ruim15% heeft hiervoor gekozen omdat cremeren goedkoper is dan begraven (gemiddelde crematietarief: EUR 829). Van de mensen die kiezen voor een begrafenis overweegt 10% zich te laten cremeren als de grafkosten verder stijgen. Een ander alternatief als de grafkosten verder stijgen is een algemeen graf, dat gemiddeld ruim EUR 1.000 goedkoper is. In een algemeen graf liggen meestal drie personen, die geen familie van elkaar zijn. Na 10 jaar kan het graf geruimd worden, wat vanwege ruimtegebrek op de begraafplaats steeds vaker direct gebeurt. Bij verder stijgende kosten is een algemeen graf voor ruim 13% een optie. Voor de meerderheid is het kostenaspect (nog) geen reden om te veranderen van keuze. Zij krijgen dus te maken met de kostenstijgingen van het afgelopen jaar.

Het vaststellen van de gemeentelijke grafkosten valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente zelf. Dit is de afgelopen jaren meerdere malen door minister Brinkhorst als antwoord gegeven op kamervragen. Opvallend is dat 80% van de Nederlanders vindt dat er maatregelen genomen moeten worden om de tariefstijging van de afgelopen jaren in te perken.


Monuta inventariseert jaarlijks de grafkosten van alle gemeenten in Nederland. Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen wat een begrafenis kost. Monuta uitvaartverzorgers ervaren regelmatig hoe vervelend het is als nabestaanden achteraf te maken krijgen met financiële verrassingen of achterblijven met een schuld. Monuta vindt het als marktleider haar plicht om consumenten voor te lichten over de grafkosten.
Het onderzoek gaat uit van de totale grafkosten. Deze bestaan uit het recht op een eigen graf voor een periode van 20 jaar, de kosten van het begraven en overige kosten, zoals bijvoorbeeld de monumentenvergunning. Kosten voor het onderhoud van het graf en/of grafmonument zijn niet meegenomen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >