nieuws

Facultatieve
Sponsors

Grafkosten gemiddeld 3,5% hoger

Uitschieters naar boven (+30%) als gevolg van inhaalslag

31 maart 2011


De grafkosten op 880 begraafplaatsen in Nederland zijn, vergeleken met vorig jaar, met gemiddeld 3,5 procent gestegen.

Van de 223 bijzondere (particuliere of kerkelijke) en 657 gemeentelijke begraafplaatsen die tot nog toe aan het grafkostenonderzoek 2011 van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) hebben deelgenomen, hebben er 680 hun basisprijs voor de rechten op een graf voor twee personen verhoogd. Op 196 begraafplaatsen zijn de prijzen hetzelfde gebleven als in 2010 en op vier begraafplaatsen daalden de prijzen met gemiddeld 5 procent.

“Een gemiddelde stijging van 3,5% is, zeker in het licht van een inflatiepercentage van 2,5, alleszins acceptabel”, reageert LOB-voorzitter Franc Korsten. Het grafkostenonderzoek dat zijn organisatie vorig jaar deed, toonde een gemiddelde stijging van 2,9% aan.

Transparantie
Uitschieters onder de begraafplaatsen die dit jaar op vrijwillige basis aan het onderzoek meewerkten, zijn de burgerlijke gemeenten Sint Anthonis (+41,1%), Venlo (+39,9%) en Stichtse Vecht (36,8%) en de protestante gemeente Dokkum- Aalsum-Wetsens (+31,2%) in Dongeradeel, Friesland.
Voorzitter Korsten daarover: “Als je kijkt naar de tarieven is hier zeker sprake van een inhaalslag. Het komt de transparantie van onze branche niet ten goede als er in Nederland tussen de begraafplaatsen grote prijsverschillen voor grafrechten bestaan. Een zekere gelijkschakeling moedigen wij daarom aan. Dat in sommige gevallen de prijzen dan procentueel flink hoger uitvallen is daar de consequentie van. Per saldo valt zo’n kostenstijging trouwens wel mee. In de gemeente Sint Anthonis, de hoogste stijger, gaat de prijs bijvoorbeeld van € 74,25 naar € 105,- per jaar voor een tweepersoons graf.”

De Utrechtse gemeente IJsselstein wist de grootste daling te melden. De grafkosten in IJsselstein zijn met 15,9% naar beneden bijgesteld. Oorzaak: de gemeente heeft in 2010 al haar gemeentelijke belastingen verlaagd.

Het duurst
Uit het grafkostenonderzoek 2011 van de LOB blijkt dat de gemeente Naarden (Noord-Holland) met € 366,13 per jaar (€ 7.322,50 voor 20 jaar) het hoogste tarief voert van de aan het onderzoek deelnemende gemeenten. Naarden wordt gevolgd door de protestantse begraafplaats Duinhof in de gemeente Lisse (Zuid-Holland) met € 333,25, de gemeente Bernisse (Zuid-Holland) met € 252,17, de gemeente Deurne (Noord-Brabant) met € 247,10 en de gemeente Waddinxveen (Zuid-Holland) met € 235,25 per jaar.

Het goedkoopst
De gemeente Losser (Overijssel) rekent slechts € 24,33 per jaar voor grafrechten en is daarmee de goedkoopste in het land. Losser wordt gevolgd door de gemeente Heerde (Gelderland) met € 26,15, de rooms-katholieke begraafplaats St. Pancratius in de gemeente Tubbergen (Overijssel) met € 29,19, de gemeente Littenseradiel (Friesland) met € 29,20 en de rooms-katholieke parochie St Jan de Doper Kilder, gemeente Montferland (Gelderland) met € 33,20 per jaar.

Toelichting
De peildatum voor het grafkostenonderzoek is jaarlijks op 1 april. “Het onderzoek loopt nog wel door. Begraafplaatsbeheerders kunnen hun gegevens via onze website www.begraafplaats.nl nog steeds doorgeven. Alle onderzoekgegevens, met toelichting, worden vanaf 1 april op website www.grafkostenonderzoek.com gepubliceerd zodat de consument een duidelijk beeld heeft van de actuele grafkosten”, aldus LOB-voorzitter Korsten.
De bijna 5.000 begraafplaatsen in Nederland worden door circa 800 organisaties beheerd. Daarvan zijn er 640 aangesloten bij de enige brancheorganisatie, de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB).

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >