nieuws

Facultatieve
Sponsors

Grafheuvels, Witte Wieven en Germaanse mythologie als inspiratiebron voor kunst in het landschap van Overijssel.

26 augustus 2009

Op 1 september a.s. gaat kunstproject Origin-Oorsprong van start, een samenwerking van de beeldend kunstenaars Jacomijn Schellevis (NL) en Mickey Skudlarczyk (USA).
In de komende drie maanden zullen zij op diverse locaties, middenin het Overijsselse landschap, installaties en performances gaan realiseren over de dood en het hiernamaals zoals die werden beleefd in de voorchristelijke periode in Overijssel, van de steentijd tot de intrede van het Christendom.

Het project zal plaatsvinden in de natuurgebieden van Landschap Overijssel. Heide, bos, watergebied – alles rekenen de kunstenaars tot hun werkveld. Zo zullen zij werk maken over bijvoorbeeld de gebruiken rondom grafheuvels, heidense tradities en gebruiken rondom begrafenissen en crematies, maar ook over heidense religieuze opvattingen over de dood en het hiernamaals. Hoewel zij grotendeels in de natuur werken, zullen zij af en toe ook in hun atelier in Cultuurwerkplaat R10 aan het project werken.

Jacomijn Schellevis en Mickey Skudlarczyk ontmoetten elkaar in 2008, tijdens een artist-in-residence in Mexico. Met hun project Origin – Oorsprong laten zij zich inspireren door elkaar èn door het landschap, om op een vernieuwende wijze cultureel erfgoed en volkscultuur te betrekken bij het tot stand komen van hun kunst. Zij willen de toeschouwer uitdagen om dat erfgoed, waarbinnen men woont, werkt en leeft, eens op een volstrekt nieuwe en andere wijze te bekijken en te beleven. Tijdens het project worden daarom voornamelijk mensen uit de omgeving uitgenodigd om op het werk te reageren.

De eerste locatie waar de kunstenaars neerstrijken is het Dal van de Mosbeek in het noordoosten van Twente. Eind september zullen hier de eerste kunstwerken te zien zijn. Verder zullen zij o.a. ook op de Lemelerberg/Archemerberg en landgoed De Horte ( tussen Zwolle en Dalfsen) werken realiseren. In oktober zal er bij de centrale Bibliotheek Zwolle een digitale presentatie te zien zijn bij het HIP en samen met Kunstuitleen Zwolle wordt een kunstwerk in oplage gerealiseerd horende bij het project.

Eind november vindt er een eindpresentatie plaats die makkelijk toegankelijk is voor een groot publiek. Hier zullen de kunstenaars een spannend overzicht laten zien van alle installaties en performances uit de gehele projectperiode en dat - waar mogelijk - combineren met de interactie van bezoekers tijdens de locatiegebonden projecten. Alle werken worden gedocumenteerd en zullen te zien zijn in de publicatie die tijdens de eindpresentatie gepresenteerd wordt.

Op de blog www.origin-oorsprong.com is meer informatie te vinden over het project. Hier houden de kunstenaars hun proces bij en zijn o.a. de data en locaties voor de presentaties te vinden.

Dit project wordt financieel ondersteunt door de Provincie Overijssel, Yarden uitvaartzorg, The Oregon Art Commission (USA) en J. Douglas Macy. Landscape Architecture (USA). Tevens wordt dit project ondersteunt door Landschap Overijssel, Cultuurwerkplaats R10, Bibliotheek Zwolle, Kunstuitleen Zwolle, Kunst & Cultuur Overijssel en Historisch Centrum Overijssel.

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn