nieuws

Facultatieve
Sponsors

Gezamenlijke Dodenherdenking Gemeente Rijswijk & Begraafplaats Oud-Rijswijk

24 april 2017

Donderdag 4 mei houden de Gemeente Rijswijk en Yarden Begraafplaats Oud-Rijswijk hun gezamenlijke dodenherdenking. Bij de begraafplaats aan de Sir Winston Churchilllaan 233 begint de herdenking om 18.15 uur. Naast twee minuten stilte en de Last Post zingt Wieteke van Dort een aantal bekende nummers.

Om 18.45 uur lopen belangstellenden naar de Oude Kerk in de Herenstraat voor de gemeentelijke herdenking die om 19.15 uur begint. Hier spreekt Bert Vos, violist en zoon van de Rijswijkse schrijfster Ida Vos (1931 – 2006). In de muziekvoorstelling ‘Het koffertje van Ida Vos’ vertelt hij het onderduikverhaal van zijn moeder. Om 19.45 uur gaan de aanwezigen in stilte naar Park Hofrust. Bij het ‘Monument voor de gevallenen’ is de kranslegging en wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden, gevolgd door de toespraak van de burgemeester. Aansluitend krijgen belangstellenden gelegenheid om een krans of bloemen bij het monument te leggen.
Slag om Ypenburg

Op de Begraafplaats Oud-Rijswijk staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Slag om Ypenburg. Tijdens de plechtigheid (aanvang 18.15 uur) zal de directievoorzitter van uitvaartorganisatie Yarden, Ron Bavelaar, kort spreken en worden er kransen en bloemen bij het monument gelegd. Verder zal Wieteke van Dort een aantal passende nummers zingen, zoals ‘Een laatste groet’, ‘Nina Bobo’ en ‘Eeuwigheid’. Om 18.45 uur wandelen de aanwezigen naar de Oude Kerk voor het vervolg van het programma. Begraafplaats Oud-Rijswijk ontvangt belangstellenden vanaf 18.00 uur met koffie en thee.

Oude Kerk & Park Hofrust
Na de wandeling begint de gemeentelijke herdenking om 19.15 uur in de Oude Kerk. Hier vertelt de zoon van de Rijswijkse schrijfster Ida Vos (1931 – 2006) het onderduikverhaal van zijn moeder. Haar zoon Bert Vos is violist en heeft het verhaal samen met de musici van zijn Shtetl Band Amsterdam verwerkt in de muziekvoorstelling ‘Het koffertje van Ida Vos’. Verder dragen kinderen van de Godfried Bomansschool en Daltonbasisschool ’t Prisma zelfgeschreven gedichten voor. Traditiegetrouw sluit de herdenking af bij het ‘Monument voor de gevallenen’ in Park Hofrust met de kranslegging en twee minuten stilte om 20.00 uur, gevolgd door de toespraak van burgemeester Michel Bezuijen. Aansluitend kan iedereen kransen of bloemen neerleggen bij het monument. Als belangstellenden dit namens een organisatie doen, kan dit worden gemeld bij de Gemeente Rijswijk, Tineke Trompert (ttromper@rijswijk.nl of 070 326 16 41). Na de herdenking staat koffie en thee klaar in het Oude Raadhuis in Park Hofrust. Iedereen is van harte uitgenodigd om op donderdag 4 mei aanwezig te zijn.

Adopteer een monument
Om het belang van het herdenken door te geven aan volgende generaties adopteren basisscholen oorlogsmonumenten. Dit is een initiatief van ‘Stichting Februari 1941’. Al 32 jaar is de Daltonbasisschool ’t Prisma verbonden aan het monument in Park Hofrust. Op woensdag 19 april om 10 uur is hier de jaarlijkse kranslegging door de groepen 7 en 8. Leerlingen lezen gedichten voor en burgemeester Michel Bezuijen en locatiedirecteur Vivian de Heer spreken aanwezigen toe.

De Godfried Bomansschool heeft in 2013 het ‘Monument Ypenburg’ op de Begraafplaats Oud-Rijswijk aan de Sir Winston Churchilllaan geadopteerd. De kinderen uit groepen 7 en 8 houden hun herdenkingsbijeenkomst bij dit monument op donderdag 20 april om 13.00 uurwaar onder anderen burgemeester Michel Bezuijen spreekt. U bent van harte welkom bij beide bijeenkomsten.

Gemeente Rijswijk – Begraafplaats Oud-Rijswijk
In de loop der jaren was de situatie ontstaan dat de Gemeente Rijswijk en Begraafplaats Oud-Rijswijk afzonderlijk van elkaar stilstonden bij de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Michel Bezuijen, burgemeester van Rijswijk en Jans Springer, locatiemanager Begraafplaats Oud-Rijswijk, hebben in 2016 besloten om dit gezamenlijk te organiseren en de onderdelen op de verschillende locaties samen te smeden tot één mooie, betekenisvolle herdenking.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE