nieuws

Facultatieve
Sponsors

GERAAKT! : Uniek document met portretten over mensen die werken in de uitvaartbranche

10 juni 2016


Uitreiking 1e exemplaar aan Edzo Doeve (DELA)

‘Dit boek is een ode aan de uitvaartbranche’: uniek document met portretten over mensen die werken in de uitvaartbranche gepresenteerd in Museum Tot Zover.

Op donderdag 9 juni 2016 is in het Nederlands uitvaartmuseum Tot Zover in Amsterdam het fotoboek ‘Geraakt’ gepresenteerd. In dit unieke document zijn 27 portretten opgenomen van mensen die werken voor verschillende organisaties en in uiteenlopende beroepen, van drager tot overledenenverzorger en van uitvaartbegeleider tot degene die as verstrooit op zee. De eerste exemplaren werden door Agnes Barts en Carry de Niet, de samenstellers van het boek, overhandigd aan Edzo Doeve, voorzitter van het bestuur van het museum en aan Guus Sluiter, directeur van het museum. Edzo Doeve typeerde het boek als een ‘ode aan de uitvaartbranche, ‘een prachtig eerbetoon aan alle mensen die zich dagelijks inzetten voor de nabestaanden’.

Vrijwel alle 27 geportretteerden waren aanwezig om hun exemplaar van het boek in ontvangst te nemen en elkaar te ontmoeten. Zo ontstond bij deze boekpresentatie voor één keer de levende versie van een boek over werken met de dood.

‘Geraakt’ is te bestellen via de site www.geraakt.nu, via de site van Uitgeverij Profiel (www.profiel.nl) en via de boekhandel. Het boek kost €19,95.
Een aantal foto’s uit het boek is op dit moment te zien in Café Roosenburgh bij Museum Tot Zover, Kruislaan 124 te Amsterdam.Over ‘Geraakt’

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 140.000 uitvaarten verzorgd. Voor nabestaanden een belangrijk onderdeel van het rouwproces, voor medewerkers in de uitvaartbranche hun dagelijks werk. Door het fotoboek ‘Geraakt’ nemen de makers je mee in de uitvaartbranche, een branche die voor velen verborgen is en waarvan het beeld in de media veelal wordt gedomineerd door hyperige verhalen. Nog niet eerder was er deze aandacht voor de mensen die zich dagelijks vol betrokkenheid en vaak ook toewijding, bezig houden met de daadwerkelijke werkzaamheden. In 'Geraakt' komen zij letterlijk voor het eerst in beeld en vertellen zij wat het werk met hen doet.

'Geraakt' is een project van fotograaf Agnes Barts en interviewer Carry de Niet. In dit fotoboek worden mensen geportretteerd die werkzaam zijn in allerlei beroepen in de uitvaartbranche. Door middel van beeld en woord documenteren de samenstellers wat het met mensen doet om dagelijks bezig te zijn met de dood, met de emoties van nabestaanden maar ook met de praktische kanten die het werk met zich meebrengt. Hoe ga je 's avonds naar huis na een moeilijke dag? Moet je wat je meemaakt relativeren en hoe doe je dat dan? En wie ben je buiten je werk?


Vlnr: fotograaf Agnes Barts en interviewer Carry de Niet

In de omslagtekst van het boek zegt Andreas Blühm, algemeen directeur van het Groninger Museum er dit over: ’Geraakt’ geeft een inkijk in een wereld die voor velen onbekend en verborgen is. Eén die we liever mijden maar die ook nieuwsgierigheid kan opwekken. Dit boek maakt zowel in woorden als beelden zichtbaar hoe mensen, die in deze wereld werken, door dat werk geraakt worden. Troostrijke portretten, die ons doen voelen dat we niet alleen zijn en dat we met toewijding verzorgd en geholpen zullen worden als en waar dat nodig is. Velen zullen de portretten eerst aan de eigen ervaringen relateren: iedereen heeft immers wel eens een uitvaart bijgewoond. Toch staan de beelden daar ook los van en is er ruimte voor associaties, ook buiten het onderwerp zelf. Dat maakt ‘Geraakt’ tot een bijzonder project van hoge emotionele en artistieke waarde.’

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >