nieuws

Facultatieve
Sponsors

Gemeente Fryske Marren laat zien hoe het niet moet met eenzame uitvaarten

25 februari 2016

De gemeente Fryske Marren heeft besloten om de regels die betrekking hebben op eenzame uitvaarten in de gemeente niet openbaar te maken, dat meldt de Leeuwarder Courant. De gemeente vindt dat iedereen zelf moet zorgen voor zijn eigen uitvaart. De Wet op de lijkbezorging schrijft voor dat de gemeente de uitvaart moet regelen van een overleden burger als niemand de uitvaart kan of wil betalen.

De gemeente denkt nu slim te zijn door geen informatie te verstrekken. Op deze manier hoopt de gemeente te voorkomen dat openheid een aanzuigende werking heeft. Of dit erg respectvol is naar mensen die door omstandigheden in hun leven helemaal eenzaam en arm zijn geworden valt te betwijfelen. De Leeuwarder Courant meldt dat de gemeente gemiddeld twee keer per jaar een uitvaart van een burger moet regelen. Dat zou de gemeente 10.000 per keer kosten. Onze redactie tipt de gemeente daarom om eerst eens te kijken naar de kostenkant. Daarnaast zou de gemeente nog eens kunnen kijken naar de wetgeving over wie verantwoordelijk is voor de kosten (de directe nabestaanden, zie film mr. W.G.H.M. Van der Putten). Wie weet dat een transparante uitleg van de regels het een en ander juist beheersbaar maakt...

Adviesvraag mr. W.G.H.M. Van der Putten

Vraag: Moet ik de uitvaart van vader toch betalen, ook als de gemeente de uitvaart heeft geregeld?

Antwoord: Ja, de gemeente regelt de uitvaart als niemand de uitvaart kan/wil regelen en/of betalen. Echter, directe nabestaanden (partner, kinderen) krijgen de rekening na de uitvaart gepresenteerd door de gemeente. Het maakt daarbij niet uit of de directe nabestaanden wel of geen goede relatie hadden met het overleden familielid.

Advies Mr. W.G.H.M. Van der Putten Directe nabestaanden die de uitvaart van hun familielid eigenlijk niet willen regelen doen er toch verstandig aan de uitvaart zelf te regelen. Als de familie zelf zorgt voor een hele sobere uitvaart dan is dat kans groot dat men een stuk goedkoper uit is dan wanneer de gemeente de uitvaart regelt.De meest uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Friesland vindt u op www.uitvaart.frl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >