nieuws

Facultatieve
Sponsors

Geloof en traditie steeds minder belangrijk tijdens uitvaarten

Jongeren hechten meer waarde aan traditionele kleding dan ouderen

20 juni 2011

Een groeiend aantal mensen denkt na over hun eigen uitvaart, steeds minder mensen voelen voor religieuze tradities tijdens hun uitvaart. De kledingkeuze tijdens de ceremonie  laat men over het algemeen over aan de nabestaanden en belangstellenden. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek dat Yarden Uitvaartorganisatie heeft laten uitvoeren naar aanleiding van haar tienjarig bestaan.

In maart 2008 deed Yarden ook onderzoek naar uitvaartwensen die leven bij de Nederlandse bevolking. Drie vragen uit dit onderzoek zijn opnieuw gesteld. Op detailniveau vinden een paar interessante verschuivingen plaats. Zo denken meer jongeren (16-30 jaar) na over hun dood. Het verschil tussen 2011 en 2008 is niet schrikbarend groot, maar het kan betekenen dat jongeren toch meer worden geprikkeld om na te denken over hun eigen dood en uitvaart.

Jongeren hechten meer waarde aan traditionele kleding dan ouderen

Over kleding van de uitvaartbezoekers denken jongeren en ouderen beduidend anders. Bijna 90% van de ouderen maakt het niet uit wat bezoekers dragen tijdens hun uitvaart, tegen 77% van de jongeren. De laatste groep hecht meer aan een traditionele dresscode. 

Religieuze tradities nemen ook onder ouderen af

De belangstelling voor religie neemt af in de huidige samenleving. Het is derhalve niet verwonderlijk dat er minder interesse is voor religieuze rituelen en tradities tijdens de uitvaart. Dat geldt opvallend genoeg niet alleen voor jongeren. Ook vijftigplussers hechten minder waarde aan tradities. In 2008 zei 55% van de ouderen het belangrijk te vinden dat religieuze tradities in ere worden gehouden. Nu is dat nog maar 39%.

Over Yarden

Yarden is een jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie, die uitvaartverzorging, verzekeringen en voorlichting aanbiedt. Yarden telt bijna 1 miljoen leden. De ambitie van Yarden is helder, dé uitvaartorganisatie van Nederland zijn. Maximale persoonlijke aandacht voor iedere afzonderlijke klant en elke individuele wens is daarbij het vaste uitgangspunt. Niet voor niets is het motto van Yarden 'Iedere uitvaart uniek'. Door uitvaartwensen centraal te stellen wil Yarden dat mensen zich bewust worden van hun wensen - en dat ze deze gaan vastleggen. Immers hierdoor kan een uitvaart worden uitgevoerd zoals de klant dat wil. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun nabestaanden. Yarden weet uit ervaring dat een uitvaart een unieke en bij de overledene passende gebeurtenis dient te zijn zodat dit een positieve bijdrage levert aan de rouwverwerking.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >