nieuws

Facultatieve
Sponsors

Geen goed afscheid door late schouw

13 september 2020

Toen de moeder van Maria Lukkien afgelopen zomer overleed was het op haar kamer nog zeker 25 graden. De moeder van Maria overleed net na 23.00 uur. De verpleegkundige vroeg de nabestaanden of ze er bezwaar tegen hadden dat de schouwarts pas de volgende dag zou komen. De familie had zich niet gerealiseerd dat de overledene daardoor nog een hele nacht, ongekoeld, op bed in de warme kamer bleef liggen.

Doordat de overledene zo lang in de warme kamer had gelegen werd de ontbinding versneld. Het was zelfs zo erg dat de familie de kist moest laten sluiten waardoor ze niet op een goede manier afscheid hebben kunnen nemen, dat meldt het Eindhovens Dagblad.

De Wet op de lijkbezorging schrijft voor dat er na overlijden zo snel mogelijk een schouwarts moet komen. Maar verpleeghuizen hebben een uitzonderingspositie waardoor het frequent voorkomt dat overledenen niet zo snel mogelijk worden geschouwd. Bij een overlijden na 23.00 uur wordt vaak gewacht tot de volgende morgen. Op die manier hoeven artsen bij een verwacht overlijden hun bed niet uit.

Jurist Willem van der Putten, in Nederland dé specialist op het gebied van het lijkbezorgingsrecht, zegt in het Eindhovens Dagblad dat de protocollen die veel verpleeghuizen gebruiken, in strijd zijn met de wet. Uitvaartverzorger Jos Buitelaar, die de uitvaart van de moeder van Maria verzorgde, pleit ervoor dat in wet wordt opgenomen dat de lijkschouwing binnen drie uur na overlijden moet plaatsvinden. Op die manier kan de overledene op tijd worden gekoeld om het ontbindingsproces te vertragen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >