nieuws

Facultatieve
Sponsors

Geen crematorium en islamitische graven in Nijkerk

9 juni 2021

In Nijkerk heeft men geen behoefte aan een crematorium. Daarom zal de gemeente ook geen initiatief nemen om een crematorium naar de gemeente te halen. Ook wordt er geen initiatief genomen om een islamitische begraafplaats aan te leggen. De gemeente heeft moeite om eeuwigdurende grafrechten te kunnen garanderen.

De gemeente sluit initiatieven van particulieren overigens niet op voorhand uit. De gemeente heeft gekeken naar het toekomstbeleid voor de gemeentelijke begraafplaatsen. Het was eigenlijk een wens om de begraafplaatsen volledig kostendekkend te laten zijn, maar dan moesten de grafrechten met meer dan een kwart worden verhoogd, dat meldt StadNijkerk.nl. Het college stelt nu voor om de tarieven eenmalig met 10 procent te verhogen.

Graven met eeuwigdurende grafrechten worden geruimd

De vraag of graven met ‘eeuwigdurende grafrechten’ in Nederland ook daadwerkelijk voor altijd onaangetast blijven wordt regelmatig gesteld. Zeker nu er door de coronapandemie een stijgende vraag is naar islamitische graven in Nederland. De vraag is dan vaak of besluiten die nu worden genomen, in de toekomst ook worden nageleefd door overheden.

In Nijkerk zijn voor 1975 graven met eeuwigdurende grafrechten uitgegeven. De gemeente wil daar nu vanaf omdat er in de meeste gevallen geen rechthebbenden meer zijn. De gemeente zegt nu dat er destijds meestal alleen een vergoeding werd betaald voor het onderhoud van het grafmonument, maar niet voor het onderhoud van de begraafplaats. Daarom gaat de gemeente deze graven alsnog ruimen als rechthebbenden van deze graven zich niet melden.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >