nieuws

Facultatieve
Sponsors

Geen aanpassing donorregistratiesysteem

8 februari 2011

Nederland krijgt geen actief donorregistratiesysteem, dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) besloten. Ze heeft dit dinsdag bekend gemaakt aan de Tweede Kamer.

Een actief donorregistratiesysteem is een systeem waarbij mensen automatisch geregistreerd staan als donor tenzij ze hiertegen bezwaar maken. Maar de minister zegt dat dat systeem niet zal leiden tot meer orgaandonoren. Onderzoek zou dat hebben uitgewezen. Daarnaast is het zo dat de minister vindt dat het een inbreuk is op het zelfbeschikkingsrecht. Inbreuk daarop is volgens de minister alleen te rechtvaardigen als het een aanzienlijke toename van het aantal donoren oplevert.

De minister denkt dat ziekenhuizen een grotere rol kunnen spelen om meer donoren te vinden. Als alle zorgverleners zich er voor inzetten wordt het aantal orgaantransplantaties structureel hoger volgens de minister. De huidige campagne ‘Nederland zegt Ja’ zal worden voortgezet. Daarnaast wordt er voor dit jaar veel verwacht van online- (sociale)media en samenwerking met grote partners.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE