nieuws

Facultatieve
Sponsors

Gebrek aan beleid maakt dat donatie na euthanasie bijna onmogelijk

12 februari 2015

De 56-jarige Arnold Mulder uit Nijmegen is ernstig ziek en zal aanstaande zondag euthanasie krijgen. Mulder heeft een belangrijke laatste wens, hij wil zijn organen doneren om zo andere mensen te redden. Maar dat is nog niet eenvoudig want in de laatste dagen van zijn leven wordt Mulder van ziekenhuis naar ziekenhuis gestuurd, dat meldt het AD. Reden: orgaandonatie na euthanasie mag alleen bij hoge uitzondering.

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen stuurde Mulder vanwege zijn wens door naar het Radboud UMC. Maar het Radboud wil Mulder niet helpen omdat hij niet bij hen onder behandeling is. Het ziekenhuis zegt dat het heel veel inzicht vergt in de medische achtergrond van de patiƫnt.

Mulder strijdt nu samen met zijn dochters om zijn laatste wens toch te kunnen realiseren. Daarvoor wordt hij nu in zijn laatste dagen van ziekenhuis naar ziekenhuis gestuurd. Omdat er op dit moment nog geen beleid is wordt het doneren na euthanasie heel moeilijk gemaakt. Mulder en zijn dochters hopen dat hun verhaal er toe zal bijdragen dat er beleid komt zodat het makkelijker wordt voor mensen om hun organen te doneren na euthanasie.

Minister Schippers van Volksgezondheid beloofde eerder deze week in het programma van Eva Jinek dat ze dit onderwerp gaat oppakken. Inmiddels heeft het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis besloten dat ze toch graag wil meewerken aan de donatie wens van Mulder. Vrijdag wordt onderzocht of de organen van Mulder geschikt zijn voor donatie. Als dat het geval is wordt een match gezocht en zal de euthanasie zondag plaatsvinden in het ziekenhuis waarna de donatie kan plaatsvinden.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >