nieuws

Facultatieve
Sponsors

Foto’s: Kerk omgebouwd tot overdekte begraafplaats

19 juli 2013


Stockfoto BDK Media

Een geweldig voorbeeld van functionele herbestemming treft u tegenwoordig aan in het Belgische Wellen. Daar is de Sint-Rochuskerk omgebouwd tot een indrukwekkende overdekte begraaf- en herdenkingsplaats. Dankzij de nieuwe functie is voorkomen dat de kerk gesloopt zou worden, dat meldt BouwenWonen.net.

Na de oplevering won de overdekte begraafplaats vorig jaar de Vlaamse Monumentenprijs. De Sint-Rochuskerk werd in 1938 ontwijdt en raakte sindsdien in verval. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat er op de locatie van de kerk al in het jaar 1000 een kerk stond. Ook zijn er resten gevonden van Romaanse en Gotische bouwwerken. Kortom een heel bijzondere plek met een lange geschiedenis. Na de ontwijding werd de kerk nog gebruikt als parochiezaal en als opslagplaats voor een lokale bierbrouwer. Maar de laatste decennia leek het erop dat de kerk gesloopt zou gaan worden.

De gemeente en de inwoners van Wellen wilden niet dat het lokale dorpsgezicht zou verdwijnen en daarom zocht men naar een oplossing. Die werd gevonden toen men besloot dat de begraafplaats bij de kerk uitgebreid moest worden. Toen is belsloten om de kerk om te bouwen tot een overdekte begraafplaats. Op de site van Het Nieuwsblad kunt u een fotoserie bekijken van de overdekte begraafplaats. Mogelijk dat dit initiatief een inspiratiebron kan zijn voor Nederlandse kerken die door kerkelijke gemeenten moeten worden afgestoten.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >