nieuws

Facultatieve
Sponsors

Expositie Waden Margaret Sabee bij Terra Nova

Lijkwaden, corridors en kistkleden

29 september 2009

Van vrijdag 1 september 2009. tot 30 november 2009 laat Uitvaartwinkel Terra Nova een impressie zien van het werk van Margaret Sabee, Margaret Sabee (Handweefatelier “de Weefster”) heeft zich gespecialiseerd in het maken van lijkwaden, corridors en kistkleden.

Waden bestaan in hoofdzaak uit meerdere lagen, zowel vanuit hygiënisch, alsook esthetisch oogpunt. Meerdere lagen betekent dat er met de buitenste laag gespeeld kan worden. Deze is ook vaak beschilderd en/of in vorm gebracht. De binnenwade wordt -daarentegen- neutraal gehouden en wordt strak om het lichaam gedrapeerd.
Handgeweven waden zijn veelal van natuurzuivere grondstoffen, denk b.v. aan katoen, linnen, wol, zijde, enz.
Als kunstvorm zit er het speelelement meer in en wordt er afgeweken van het standaardmodel. Dan worden er meer fantasiedraden in verwerkt en geëxperimenteerd om iets uit te beelden, daarna wordt het verwerkt tot een object, wandkleed of anders.
In een handomdraai is het mogelijk deze uit de kunstvorm te halen en terug te brengen tot de bruikbare wade die het van oorsprong is.
Corridors zijn bedoeld als een soort deksel over een opbaarplank, zodat de contouren van het stoffelijk lichaam niet te zien is.
Vlindervormige waden bestaan (ook) uit meerdere lagen en alleen de buitenste wade heeft de vorm van de vlinder. Deze vormen zijn vaak groot van omvang. De vleugels worden aan de voorkant over het lichaam gevouwen.
Voor al deze waden geldt dat bij opbaring de delen teruggeslagen worden, zodat het gezicht en ev. handen zichtbaar worden. Pas nà opbaring, dus tijdens vervoer naar ......... ........ is alles (definitief) gesloten.
Familie en/of vrienden kunnen eventueel bij het proces van aflegging in de wade betrokken worden. De ervaring leert dat het troostrijk kan zijn en vaak voelt men goed aan hoe de wade het beste te plooien of creatief neer te leggen.
Terra Nova is gevestigd in de Nachtegaalstraat 65 in Utrecht, telefoon 030-2333456.
De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur
www.uitvaartvereniging.nl

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >