nieuws

Facultatieve
Sponsors

Expositie en open dagen Zorgvlied 1 en 8 juni

29 mei 2014


Op de zondagen 1 en 8 juni houdt begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam Open Huis. Via een wandelroute maakt men kennis met de vele mogelijkheden op Zorgvlied. Tevens is er een bijzondere expositie waarbij kunstenaars vorm geven aan het Domus Aeterna (Eeuwig huis). De moderne variant van een familiegraf.

De Domus Aeterna zijn kastjes of huisjes die men op het graf plaatst en waarin dierbare spulletjes van de overledene bewaard worden. Dat kunnen bijvoorbeeld de bril, eigen theekopje, een foto of knuffeldier zijn, maar ook asurnen. Door de mogelijkheid steeds nieuwe spulletjes te brengen ontstaat er een interactief ritueel tussen de verschillende bezoekers en deze herdenkingsplek.

Naast de expositie is er ook een route uitgezet langs de reeds bestaande Domus Aeterna op Zorgvlied. De prototypen voor de expositie van de Domus Aeterna zijn o.a. gemaakt door kunstenaars uit de kring van Ida van de Lee, bekend van het project Allerzielen alom. Interessant zijn de levensechte prototypen van de welbekende Domus Aeterna zoals te vinden zijn op Pere-Lachaise. Deze gebouwtjes zijn het moderne antwoord op familiegraf.

De open dag begint met een kort welkomstwoord in de onlangs gerestaureerde Aula (Amsterdamse School). Hierna is er gelegenheid om een uitgestippelde wandelroute te volgen langs alle mogelijkheden op Zorgvlied. Het zwaartepunt van de wandeling ligt bij de vele mogelijkheden die een begraafplaats aan asbestemmingen biedt.

Zo gaat men langs Zorgvlied’s kenmerkende asmonumenten met een thema ( vader, moeder, Nederlands Indië, premature kindjes), columbaria langs de waterkant, familie-urnen ( waarin de as vernemend kan worden) urnentuin, ecologische urnenwijk waar oplosbare urnen en urnen uit lavasteen geplaatst worden. Ook de klassieke zuilen met evenzo klassiek urnen voor in het Historische deel van Zorgvlied lzijn te bezichtigen. Jan Westra en Albert van der Laan bedien van Adviesgroep begraafplaatsen tonen hoe urnen (wijken) goed in te passen zijn tussen de bestaande graven van een oude begraafplaats. Op het lalibellum geeft Ada Wille, ontwerper van dit voor Nederland unieke grafkeldercomplex, informatie over deze nieuwe begraafvorm. Natuurlijk zijn ook de juist gerenoveerde aula ( Amsterdamse school) en Chalet ( opbaarruimte, tevens kleine aula) open voor bezichtiging.

De open dagen van Zorgvlied worden georganiseerd in het kader van de “Week van de Begraafplaats”. Elke Amsterdamse begraafplaats presenteert zich in deze week op een eigen dag of avond.
Zorgvlied : 1 en 8 juni van 11.00 uur tot 17.00 uur
Amsteldijk 273 1079 LL Amsterdam
www.zorgvliedonline.nl


Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >