nieuws

Facultatieve
Sponsors

Europese deskundigen werken samen aan uniforme opgravingsrichtlijnen

5 juni 2023

Europese deskundigen werken aan het ontwikkelen van een uniforme aanpak voor het opgraven van slachtoffers van misdrijven. Momenteel hebben Europese landen hun eigen richtlijnen, wat kan leiden tot verschillen in aanpak. Forensisch onderzoekers, archeologen en antropologen uit binnen- en buitenland werken samen aan het vaststellen van een Europees Best Practice Manual voor het opgraven van slachtoffers van misdrijven. Ze voeren gezamenlijk onderzoek uit op een speciale begraafplaats naast het Amsterdam UMC.

Het doel is om uniforme richtlijnen vast te leggen die gelden voor alle Europese landen, ongeacht waar een persoon begraven is. De nadruk ligt op het vinden van de beste opgravingsmethoden en het veiligstellen van sporen zonder ze te wissen. Er wordt ook gekeken naar de optimale methoden voor het opgraven van een lichaam. Het onderzoek wordt georganiseerd door het Landelijk Team Opsporen, Bergen en Identificeren (LTOBI) van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), en mede mogelijk gemaakt door het Amsterdam Research Initiative for Sub-surface Taphonomy and Anthropology (ARISTA).

De werkgroep bestaat uit forensisch onderzoekers, archeologen en antropologen uit 14 Europese landen. Ze werken aan het combineren van verschillende disciplines en benaderingen om een effectieve en nauwkeurige opgravingstechniek te ontwikkelen. De focus ligt niet alleen op het opgraven zelf, maar ook op het veiligstellen en documenteren van sporen op de plaats delict. Er wordt gekeken naar methoden om sporen veilig te stellen en de situatie ter plekke vast te leggen, inclusief het gebruik van digitale technieken zoals 3D-scans.

Het uiteindelijke doel van deze samenwerking is om een Europees Best Practice Manual op te stellen voor forensische archeologie. Dit document zal richtlijnen bevatten voor het opgraven van slachtoffers van misdrijven en het veiligstellen en documenteren van sporen op een consistente en betrouwbare manier.

Bron: Nederlands Forensisch Instituut (NFI)

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >