nieuws

Facultatieve
Sponsors

Er is een Steen verlegd, in uitvaartcentrum In Pace DELA te Oldenzaal

13 december 2010

In Oldenzaal woonden afgelopen zaterdag 13 december ruim 200 nabestaanden de herinneringsbijeenkomst bij die dit jaar alweer voor de zesde keer werd georganiseerd door In Pace DELA.

De middag begon met het ritueel Stenen Leggen: de namen van de overledenen werden voorgelezen en voor elke naam werd een zacht gepolijste kiezelsteen neergelegd op een mooie daarvoor ingerichte tafel. Na afloop van de herinneringsbijeenkomst werd de steen meegegeven aan de nabestaanden.

Alex Fokkinga van In Pace DELA vertelt hoe belangrijk dit voor nabestaanden is. “Zij kunnen hun gevoel kwijt in dit ritueel van stenen leggen.”Een van hen reageert: “deze steen komt te liggen bij de vijver in onze tuin. Mijn man genoot altijd zo van de drinkende vogeltjes.” Weer een ander vertelt de steen te willen gebruiken als presse-papier: “mijn moeder hield van een ordentelijke, nette administratie. Deze steen, verbonden aan haar naam, past in deze functie helemaal bij haar.”

Daarna was er ruimte voor live muziek, gedichten en gastspreker Anne van der Meiden (landelijk bekende dominee en communicatiedeskundige) vertelde: “we kunnen er niet omheen. De dood is onherbergzaam en went nooit. Maar je bent er wel mee opgescheept.” Van der Meiden, sprak in het Nederlands en Twents. Een vervelend woord vindt hij het, ‘nabestaanden.’ “We zijn geen rest die is overgebleven. Hier zitten mensen die voortbestaan en die voor anderen bestaan. De roeping van de mens is om verantwoordelijk te zijn voor anderen.”

Na het officiële programma volgde een informele bijeenkomst met een hapje en een drankje. Hier was gelegenheid om na te praten met lotgenoten, maar ook met geestelijk verzorgers (priesters, dominees, voorgangers). Het was een goed samenzijn.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >