nieuws

Facultatieve
Sponsors

EO start serie over dood

18 december 2008

HILVERSUM - De EO toert volgend jaar in een Fiat 500 met een blankhouten doodskist op het dak door Nederland om met mensen te praten over de dood. De omroep wijdt er een serie tv-uitzendingen aan.

Dat maakte de EO donderdagmorgen bekend tijdens de presentatie van haar tv-plannen voor 2009. Het programma heet De Kist en wordt gepresenteerd door Herman Wegter. Vanaf het voorjaar rijdt hij in zijn auto met doodskist door het land. Wegter: „De dood hoort bij het leven en mag dus een onderwerp zijn voor gesprek. De gesprekken kunnen zowel diepzinnig zijn als ontroerend, maar ook ludiek.” EO-directeur Arjan Lock: „We laten de kwetsbare kanten van het leven zien. Eerlijke televisie waarin we lastige onderwerpen durven te benoemen en maatschappelijke thema’s agenderen.”

De EO gaat elke aflevering op stap met een nieuwe doodskist. Het doel van het „luchtige” programma is het portretteren van bekende Nederlanders. „De BN’ers mogen hun eigen kist versieren. „We hebben een aantal stempels en stiften bij ons. Een van de deelnemers bekleedt zijn kist met klimop.”

Wegter verklaart het gesprek over de grote thema’s te willen aangaan op een luchtige manier. „We gaan met bekende Nederlanders hun begrafenis voorbereiden.” Het doel is antwoord te geven op de vraag wat het allerbelangrijkst is in het leven. „Stel dat een deelnemer nog twee weken te leven heeft, wat doet hij dan nog?” De Kist is niet opgezet als verkondigend programma. „Ik stel natuurlijk wel vragen als iemand van de EO.”

De omroep houdt rekening met kritische reacties uit de achterban. „We hebben de programmavorm niet gecheckt, maar er wel over nagedacht”, aldus Wegter. Hij adviseert critici eerst te kijken, voor een oordeel te vellen. De omroep heeft bewust gekozen voor een geel Fiatje. „Een lijkwagen is te confronterend.”

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn