nieuws

Facultatieve
Sponsors

Enschede twee maanden in het teken van thema ‘Levenseinde’

16 februari 2012

Van kunstexposities en muziekvoorstellingen tot dans en film. Tussen 25 februari en 15 april worden er in Enschede onder de noemer ‘Is sterven nog doodgewoon’ diverse activiteiten georganiseerd die het thema ‘levenseinde’ vanuit verschillende invalshoeken belichten. Doel van het project is om op een open en inspirerende manier ingrijpende vragen over de zin van het leven, het lijden en de dood bespreekbaar te maken. Uniek is dat 12 organisaties in Enschede zich aan het project hebben verbonden en een eigen bijdrage leveren.

Binnen het programma is veel ruimte voor actuele onderwerpen die met het thema levenseinde te maken hebben, zoals euthanasie en het recht op zelfbeschikking. “We vinden het belangrijk dat we deze onderwerpen bespreekbaar maken”, vertelt initiatiefnemer Karel Pool. “Door het brede programma en de aansprekende activiteiten geven we iedereen de kans om het thema op een eigen manier te beleven en stil te staan bij de vele vragen die het onderwerp biedt. Doel is dat mensen van elkaar leren en dat zij een bredere blik krijgen op het thema. In deze tijd mag er op dit onderwerp, dat de kern van ons bestaan raakt, geen taboe meer bestaan.”

Opening
Op zaterdag 25 februari om 14.00 uur wordt er gestart in de Grote Kerk in Enschede met de officiĂ«le opening van het project. Hierbij vertelt Karel J. Pool hoe het project tot stand is gekomen. De bekende theoloog en communicatiewetenschapper Prof. Dr. Anne van der Meiden gaat vervolgens in op veranderingen in het omgaan met ziekte, lijden en de dood. Tijdens zijn voordracht is er ruimte om ervaringen te delen, te discussiĂ«ren en vragen te stellen. Daarnaast is er muziek met de uitvoering van ‘Actus Tragicus‘ BWV cantate 106 van Johann Sebastian Bach. Gijs van Schoonhoven, musicus, organist en docent van ArtEZ Conservatorium geeft uitleg over het muziekstuk.

Programma
Tussen 25 februari en 15 april worden er op 12 dagen verschillende activiteiten georganiseerd die ingaan op het thema levenseinde. Verschillende organisaties uit de stad leveren een bijdrage aan het project door middel van een eigen activiteit. Zo zal schrijfster Connie Palmen bij de Bibliotheek Enschede vertellen over haar boek naar aanleiding over het overlijden van Hans van Mierlo. In het Rijksmuseum Twenthe is er onder andere een lezing met het thema ‘Lijden en sterven in de beeldende kunst’ en binnen Theater Prismare wordt ingegaan op palliatieve zorg door Prof. Dr. Zuurmond. Daarnaast wordt het toneelstuk ‘LEEF-TIJD‘ ten uitvoering gebracht door het Haarlems Toneel waarbij gesprekken tussen een ernstig zieke moeder (Josine van Dalsum) en haar zoon centraal staan. De verschillende activiteiten kunnen ook afzonderlijk van elkaar worden gevolgd.

Levenseinde Enschede
Het thema ‘levenseinde’ staat tussen 25 februari en 15 april 2012 centraal in Enschede. Veel organisaties uit de stad - zoals Rijksmuseum Twenthe, Medisch Spectrum Twente en het Wilminktheater - doen mee aan het project en vullen hun eigen aandeel zelf in. Resultaat zijn verschillende activiteiten, variĂ«rend van theater en muziek, tot lezingen en kunst. Initiatiefnemer is de Commissie BeZinning & BeZieling van de Protestantse Gemeente Enschede. Meer informatie en het programma zijn te vinden op www.rondomlevenseinde.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >