nieuws

Facultatieve
Sponsors

Emmen weert arme nabestaanden bij crematie of begrafenis

3 augustus 2015

Nabestaanden in de gemeente Emmen die de uitvaart van hun dierbare niet kunnen betalen mogen niet aanwezig zijn bij de crematie van hun dierbare, dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe. De gemeente Emmen moet jaarlijks ongeveer tien uitvaarten regelen voor overleden die geen geld hebben nagelaten en waarvoor de familie de uitvaart niet kan betalen.

De gemeente wil de kosten voor de uitvaart van deze overledenen zo laag mogelijk houden. De gemeente wil daarom niet betalen voor de aanwezigheid van nabestaanden bij deze uitvaarten. Het gaat in het geval van cremeren om technische crematies waarbij er dus geen plechtigheid wordt gehouden.

Een vrouw die onlangs bij de uitvaart van haar buurman was laat aan RTV Drenthe weten dat ze vindt dat de gemeente het beleid moet wijzigen. Omdat het nabestaanden altijd bij zal blijven dat ze niet aanwezig konden zijn bij de uitvaart van hun dierbare. De gemeente zegt hier rekening mee te houden als het gaat om een schrijnend geval. In dat geval zoekt de gemeente naar een menselijke oplossing.

Kijk voor een uitgebreide reportage over uitvaarten voor armen in Drenthe op de website van RTV Drenthe.

Verstandiger om uitvaart zelf te verzorgen

Als families weinig geld hebben om de uitvaart van hun dierbare te betalen dan kunnen ze er in sommige gevallen beter voor kiezen om de uitvaart helemaal zelf te regelen. Ze kunnen de kist zelf maken en de opbaring, plechtigheid en condoleance thuis houden. Zo kunnen de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Want ook als de gemeente de uitvaart regelt kan de gemeente de kosten later alsnog verhalen op de directe nabestaanden. Daardoor kan de rekening uiteindelijk hoger zijn dan wanneer men de uitvaart zelf had opgepakt.

In de infotheek van Uitvaart.nl (Uitvaart zelf regelen) is uitgebreide informatie te vinden over hoe nabestaanden een uitvaart zelf kunnen regelen.

Als mensen weinig of geen vermogen hebben en een laag inkomen, dan kan het soms ook zijn dat men aanspraak kan maken op bijzondere bijstand. Vraag uw gemeente naar de mogelijkheden en voorwaarden voor de bijzondere bijstand.

Film: Juridisch advies Uitvaart.nl


Film: Hoe maak je zelf een uitvaartkist

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE