nieuws

Facultatieve
Sponsors

Eerste zelfstandige uitvaartondernemer in Flevoland bestaat 10 jaar

1 juni 2007

Uitvaartverzorger Marina Jager in Dronten is de eerste zelfstandige uitvaartondernemer in Flevoland. Zij heeft door een alternatief te bieden voor de grote uitvaartmaatschappijen bijgedragen aan een grotere zelfstandigheid en keuzevrijheid van de gemeente en haar inwoners als het gaat om uitvaarten. In juni 2007 bestaat Jager Uitvaartzorg tien jaar. Sinds vijf jaar is dochter Els fulltime partner in het bedrijf.

Begraven worden door een lokale ondernemer betekent begraven worden binnen de eigen gemeenschap. “Mensen hebben recht op een persoonlijke benadering, maar vul dat maar eens in als grote maatschappij”, aldus Marina Jager. Maar belangrijker dan kennis van lokale gebouwen en wegen, vindt zij dat kleine ondernemers iedere stap van het uitvaarttraject zelf verzorgen en nabestaanden niet steeds te maken hebben met andere contactpersonen. Jager Uitvaartzorg is daarom volledig zelfstandig, met een eigen rouwauto, uitvaarthuis, kistenopslag en import van materialen. “Een franchiseondernemer moet andermans materiaal gebruiken, hun auto’s, hun gebouwen, hun drukwerk, van alles. Inhuren gaat ten koste van zelfstandigheid. Eigen service is snellere en persoonlijker service.”

Diepgang
Diensten en producten die het bedrijf biedt zijn breed. Aan de basis van het bedrijf ligt de overtuiging dat alle werk met diepgang moet worden uitgevoerd. “Als uitvaartverzorger verricht je handelingen die het publiek niet ziet of weet, maar als je ze zonder respect doet, valt het kaartenhuis in elkaar. Het zijn geen duistere zaken die we doen,” zegt Marina Jager. “Je weet niet wat er aan de overkant is, maar respect moet ook tot over die grens reiken. Het is waardevol het leven te waarderen.”

Uitvaarthuis
Jager Uitvaartzorg is altijd op zoek naar nieuwe manieren om te voldoen aan de snel veranderende wensen binnen de uitvaartzorg. Sinds een aantal jaren importeert het bedrijf als enige in Europa kartonnen kisten uit Zweden. Ook is het mogelijk as te laten verwerken tot een herinneringsdiamant of een juweel te laten maken met de vingerafdruk van de overledene. Naast het woonhuis in Dronten is een uitvaarthuis gebouwd, met uitzicht op een rustgevende tuin. Binnen is geen grijs of zwart te vinden, alles is geschilderd in natuurlijke kleuren. Nabestaanden kunnen er eten, drinken en waken in de buurt van de overledene. Als ze willen is er materiaal voor creatieve uitingen. Het is de bedoeling dat mensen zich thuis voelen in deze omgeving, die uniek en betaalbaar is.

Ritueelbegeleiding
Het uitvaartbedrijf heeft niemand op de loonlijst, maar werkt met gemotiveerde vrijwilligers die een vergoeding krijgen voor de taken die ze uitvoeren. “Als iemand van ons team tegen mij zegt: ‘Ik zou wel eens de rouwauto willen rijden,’ dan leren we ze dat. Mensen motiveren om mensenwerk te doen is altijd goed.” Aan het bedrijf zijn ook ritueelbegeleiders verbonden en er is boekhoudkundige steun voor nabestaanden mogelijk.

“Onze ritueelbegeleiders hebben kennis van oude begrippen die in de cultuur ingebed zijn, begrippen als troost en hoop en steun. Mensen ontkerkelijken steeds meer en hebben een groeiende behoefte aan zinvolle rituelen van een zuivere emotie. De norm is: is het waardig? We herdenken in deze moderne tijd steeds vaker de emotie van het moment van overlijden. We moeten meer gericht zijn op het leven van iemand en de motivatie waarin iemand stond.”

Flevoland
Flevoland kent een heel divers uitvaartwezen. De jongste provincie van Nederland heeft de oude cultuur losgelaten en doet de dingen op een eigen manier. “In de polder zijn we gewend het allemaal zelf te doen. De polderpioniers waren zelfstandige denkers. Hier wordt niet gezegd ‘dat hoort zo’, maar mensen doen wat praktisch is. Begraven en cremeren is gelijkgesteld, islamitische begrafenissen komen voor, net als hindoestaanse. De pastoor houdt net zo makkelijk een dienst in de protestantse kerk als de dominee in de katholieke. Waar in Nederland kan dat? De eigenheid en het beslissingsrecht van mensen is hier veel hoger dan in andere delen van Nederland. En de zelfstandigheid van een gemeente als Dronten gaat samen met de zelfstandigheid van ondernemers. Iedereen is vrij in zijn keuze van uitvaartverzorger, dat is al sinds 1993 zo, ongeacht wat de grote jongens zeggen. Het maakt niet uit waar iemand verzekerd is.”

Voor meer informatie:
www.jageruitvaartzorg.nl

Voor meer informatie over kartonnen kisten:
www.kartonnenkist.nl

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE