nieuws

Facultatieve
Sponsors

Eerste ‘walk through condoléance' tijdens coronacrisis

Passend eerbetoon aan Naarder Paul Vuijst

6 mei 2020


Foto: Bob Awich

Grote uitvaarten zijn momenteel niet mogelijk. Toch overlijden er mensen tijdens de coronacrisis die veel hebben betekend voor vele mensen. Bijvoorbeeld door hun maatschappelijke betrokkenheid. Zo ook Paul Vuijst, overleden stadsomroeper uit Naarden-Vesting, die vandaag naar zijn laatste rustplaats wordt gebracht. Ter ere van Vuijst vond afgelopen zaterdag de allereerste ‘walk through condoléance' tijdens de coronacrisis plaats in Naarden-Vesting.

Meer dan 200 bekenden van Vuijst namen lopend, op 1,5 meter afstand van elkaar, afscheid van hem voor zijn woonhuis. De burgemeester van Gooise Meren en uitvaartverzorger Heidi Markus van Monuta hebben samen met hun teams de walk through condoléance mogelijk gemaakt om de vestingstad zo min mogelijk te verstoren. Vandaag vindt in besloten kring de uitvaartdienst plaats in de Grote Kerk in Naarden-Vesting. Via een livestream kan de dienst worden gevolgd.


Foto: Bob Awich

Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren is tevreden dat Vuijst in zijn geliefde vesting zaterdag een waardig eerbetoon heeft gekregen. “In deze bijzondere tijden moet je soms bijzondere besluiten nemen om zaken mogelijk te maken. De walk through maakte het voor iedereen mogelijk dichtbij de overledene te komen en toch de vereiste afstand van 1,5 meter in acht te nemen. Bovendien kwam de verkeersveiligheid door deze hommage niet in het gedrang. We zullen Paul missen en zijn dankbaar voor hetgeen hij voor Naarden heeft betekend.”

“We overleggen bij uitvaarten die impact hebben op de omgeving zoals bij een drive through condoléance met de gemeente, politie en brandweer. We willen alles in goede banen leiden en voldoen aan de maatregelen. Zo ook in Naarden-Vesting. Het alternatief, de walk through condoléance, werd erg gewaardeerd en verliep heel rustig en waardig. Ik was onder de indruk van het begrip van mensen en hoe respectvol en sereen dit kan zijn. De familie is trots dat Paul Vuijst het afscheid heeft kunnen krijgen dat hij verdient,” vertelt Markus.

Maatregelen uitvaarten
Foto: Bob Awich

Maatregelen uitvaarten

Monuta vindt dat iedereen afscheid moet kunnen nemen van een overledene. Uitvaartverzorgers doen er binnen de coronamaatregelen daarom alles aan om een afscheid zo bijzonder mogelijk te maken. Bij een uitvaart mogen maximaal 30 aanwezigen zijn. Tussen de genodigden moet een afstand van minimaal 1,5 meter gehouden worden. Lichamelijk contact wordt afgeraden. Hierdoor zijn erehagen en drive through condoléances rituelen die Monuta in overleg met lokale overheden inzet om ook collega’s, buren, sportvrienden en andere mensen buiten de naaste familie kans te geven om afscheid te nemen.


Foto: Bob Awich

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE