nieuws

Facultatieve
Sponsors

Eerste schop in de grond voor GUV Berkenhove (uitvaartcentrum en crematorium)

13 oktober 2006


Maandagmorgen 9 oktober 2006, Aalten: Burgemeester Bert Berghoef zet de eerste schop in de grond voor GUV Berkenhove.

Geflankeerd door de heren Niek Roedema en Bert van Asselt (directeuren GUV) en de heer Egbert Jan Rots (Rots Bouw) zette Bert Berghoef symbolisch de eerste schop in de grond als start voor de verbouwing van Uitvaartcentrum Berkenhove tot GUV Berkenhove – Uitvaartcentrum en Crematorium.

Dit is de start van een meer dan 8 maanden durende verbouwing, die het in 1974 gebouwde uitvaartcentrum aan zal passen aan de huidige behoeften en tevens de realisatie van een crematorium betekent.

Waarom een crematorium in Aalten? Op deze vraag geven de directeuren een antwoord.

Niek Roedema ligt toe: “de trend om te cremeren heeft in onze regio een heel andere curve gehad dan in de grotere steden. Daar ligt het percentage crematies al rond de 65 %. In onze regio begint het aantal crematies ook toe te nemen. In Doetinchem en Winterswijk, wat grotere gemeentes, ligt het percentage al op meer dan 50%. Ook in Aalten en omliggende gemeentes is het percentage aan het stijgen.”

De heer Bert van Asselt vult aan: “als organisatie willen wij de plaatselijke, maar ook regionale bevolking de gelegenheid bieden tot cremeren. Nu is, zowel bij een crematie in “Slangenburg” als in “Usselo”, altijd nog sprake van een aanzienlijke kostenpost en lange reistijden.
Daarnaast is het huidige gebouw toe aan een grondige renovatie omdat we een aantal faciliteiten niet aan de nabestaanden en belangstellenden aan kunnen bieden in de huidige setting.
Daarom wordt ook het deel uitvaartcentrum grondig verbouwd.”

Er komt een aparte familiekamer waar de nabestaanden zich terug kunnen trekken en gescheiden van de belangstellende rustig afscheid kunnen nemen van de overledene. Ook voor de uitvaart is dit mogelijk.
Deze ruimte is voorzien van een aparte toiletgroep, koffiezetapparaat etc.
De belangstellenden kunnen (zonder zoals nu in de regen in de rij te staan) via een grote ontvangsthal het gebouw betreden. Er is ruime sanitaire voorziening gepland voor de belangstellenden.
Een 24-uurs opbaring, waarbij de nabestaanden 24 uur per dag de overledene kunnen bezoeken, zal na de verbouwing ook tot de mogelijkheden behoren. Hiervoor wordt een speciaal daarvoor als huiskamer ingerichte ruimte, voorzien van toiletgroep en keuken met koffiezetapparaat etc. ingericht.

De huidige aula doet ’s winters koud aan en is ’s zomers erg warm en benauwd. De ramen die deze warmte en kou binnenlaten, zullen verdwijnen. De aula zal, door het “weghalen” van de dichte en donkere achterzijde een lichte, sfeervolle uitstraling krijgen. De koffiekamer wordt verplaatst naar het middengedeelte recht voor de huidige aula, dit geeft een veel betere routing voor de nabestaanden en belangstellenden.
Met betrekking tot de luchtbehandeling en verversing zullen de aula en de koffiekamer voorzien worden van zeer geavanceerde luchtbehandelingunits. Hierdoor zal, zowel bij koude als warmte een aangename en frisse omgevingstemperatuur gerealiseerd kunnen worden.

De oven en de daarbij behorende technische ruimten, die van het uitvaartcentrum een crematorium maken, zullen achterin naast de aula een plaats krijgen. Hier is dan wel in het verleden het meest over gesproken, maar qua ruimte nemen ze de minst grote plaats in.

In juni 2007 hoopt GUV Berkenhove, dan uitvaartcentrum en crematorium haar deuren weer te openen en de nabestaanden in Aalten en de regio weer ten dienste te kunnen zijn.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE