nieuws

Facultatieve
Sponsors

Een nieuwe liefde na overlijden partner: tweederde van de achterblijvers sluit nieuwe liefde niet uit

13 februari 2018

Valentijnsdag, de dag van de liefde voor velen. Maar hoe zit dat na het verlies van een partner? Is er dan ruimte voor een nieuwe of tweede liefde? Hoe kijken kinderen naar een ouder die een nieuwe partner vindt? Landelijk uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta liet onderzoeken of er ruimte is voor een nieuwe liefde na de dood.

Meer dan de helft van de weduwen en weduwnaars denkt dat hun overleden partner niet gewild zou hebben dat ze alleen achterblijven. Wel zorgt een nieuwe relatie – of het overwegen ervan - bij een op de zes voor schuldgevoelens. Een derde vindt het niet gepast om binnen een jaar na het overlijden van een partner een nieuwe relatie aan te gaan.

“Op ons online nabestaandenplatform Wie-Troost-Mij zien wij dat mensen die een partner verliezen worstelen met het invullen van het leven na de dood van een partner. Ook op het gebied van de liefde. Om inzicht te krijgen in welke mate men openstaat voor een nieuwe liefde en of we deze groep mensen kunnen ondersteunen met tips, hebben we dit onderzoek gedaan. Ook zijn we een vaste samenwerking aangegaan met rouwpsycholoog Leoniek van der Maarel. Als gastblogger geeft zij deze groep op https://www.monuta.nl/blog/nieuwe-liefde/ advies en biedt ze ondersteuning over het aangaan van een nieuwe relatie na het verlies van een partner,” aldus Yoram Hutzezon, verantwoordelijk voor het online platform Wie-Troost-Mij.

Geluk van de kinderen gaat voor

Eenderde van de weduwen en weduwnaars geeft aan geen nieuwe relatie aan te gaan als de kinderen deze niet zouden accepteren: het geluk van de kinderen staat altijd voorop. Ook al vinden nagenoeg alle kinderen – 81% - dat het geluk van de overgebleven ouder voorgaat: de dood van vader of moeder sluit geen nieuwe liefde uit.

Rouwexpert Leoniek van der Maarel: “Uit de praktijk blijkt juist dat nieuwe liefdes vaak niet worden beëindigd als de kinderen de relatie niet accepteren. En uit diezelfde praktijk blijkt dat - ondanks dat 81% van de kinderen de ouder een nieuwe relatie gunt - dezelfde kinderen niet staan te springen bij deze nieuwe relatie. Wat men met het hoofd bedenkt, houdt vaak geen stand als het gevoel erbij komt.”

Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau NL-Eyes. Hiervoor zijn 1.018 Nederlanders van 25 jaar of ouder ondervraagd over een ‘Nieuwe liefde’. Voor meer resultaten en het volledige onderzoek, ga naar https://www.monuta.nl/over-monuta/nieuws/

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE