nieuws

Facultatieve
Sponsors

Drie winnaars van Yarden Prijs 2013 bekendgemaakt

18 november 2013

Juryoordeel van de drie winnaars:

it een recordaantal inzendingen heeft een vakjury, bestaande uit onder anderen prof.dr. Manu Keirse, prof.dr. Paul Boelen en rouwdeskundige Daan Westerink, de drie prijswinnaars benoemd. Ingrid Beckers won met “Doodgewoon bespreekbaar” in de categorie “Onderzoek”; dr. Jorien Holsappel-Brons en drs. Josée Netten van Stichting Impact wonnen met “Herdenken na een ramp” in de categorie “Voorlichting”; en José Janssen won met “Ik ben verdrietig” in de categorie “Product/Dienst”.

Juryoordeel van de drie winnaars:

“Doodgewoon bespreekbaar?” van Ingrid Beckers (winnaar categorie “Onderzoek”; prijsbedrag € 2.500). Dit is een onderzoek c.q. afstudeerproject naar de behoeften van patiënten, naasten en hulpverleners na het beëindigen van dialyse (de palliatieve fase).
Juryoordeel: ‘Het bespreken van persoonlijke wensen of praten over doodgaan is nog vaak een taboe. Dit wordt ook in de laatste levensfase vaak niet besproken. Een brede maatschappelijke dialoog is nodig om sterven een plaats in het leven te geven. Deze visie laat Beckers ook doorschijnen in haar afstudeerproject. Hopelijk bevorderen haar aanbevelingen de overgang van het traditionele naar het nieuwe zorgmodel.’

“‘Herdenken’ na een ramp” van dr. Jorien Holsappel-Brons en drs. Josée Netten van Stichting Impact (winnaar categorie “Voorlichting”; prijsbedrag € 5.000). Dit is een handreiking voor een herdenking na een schokkende gebeurtenis, ramp of calamiteit.
Juryoordeel: ‘Dankzij de handreiking zijn concrete handvatten, tips en een naslagwerk voor een herdenkingsformat na een ramp en/of schokkende gebeurtenis nu online beschikbaar, en daarmee à la minute voor uiteenlopende doelgroepen bereikbaar. Dit bevordert de psychosociale zorg na rampen en/of schokkende gebeurtenissen.’

“Ik ben verdrietig” van José Janssen (winnaar categorie “Product/Dienst”; prijsbedrag € 7.500). Zij ontwikkelde dit concrete werkmateriaal voor kinderen van drie tot en met acht jaar om te (leren) praten over de dood.
Juryoordeel: ‘Het verheugt de jury dat ook heel jonge kinderen in het vizier komen als het gaat om bewustwording rond eindigheid en dood op het moment van verlies. “Ik ben verdrietig” is een laagdrempelige manier om een situatie of gebeurtenis concreet en bespreekbaar te maken.’

De uitreiking vond plaats aan het slot van het goedbezochte tweejaarlijkse Yarden Symposium, op 14 november.* Met deze prijs wil Yarden vernieuwende initiatieven op het gebied van afscheid, levenseinde en uitvaart belonen en stimuleren. Dit jaar bestond de Yarden Prijs voor het eerst uit drie categorieën en dus drie winnaars: Onderzoek, Voorlichting en Product/Dienst.

Yarden en maatschappelijk verantwoord ondernemen
De maatschappelijke betrokkenheid van Yarden, een van de grootste uitvaartorganisaties van ons land, strekt zich verder uit dan het verzorgen en verzekeren van uitvaarten. Yarden Vereniging wil met diverse activiteiten de bewustwording rond het levenseinde en het afscheid bevorderen. Een van deze activiteiten is de Yarden Prijs.

* Meer weten over het Yarden Symposium 2013, met het thema ‘Afscheid na een niet-natuurlijke dood’? Kijk voor een verslag op www.yarden.nl/symposium

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE