nieuws

Facultatieve
Sponsors

Donderdag 25/09/03: Historische lezen door Drs. W. Cappers.

11 september 2003

"Doodse dingen"

Funeraire cultuur in landschappelijk verband

Drs. Wim Cappers geeft aan de hand van dia's een schets van de geschiedenis van de lijkbezorging in Nederland. Hij voert ons langs hunebedden, grafheuvels, kerken als laatste rustplaats, latere begraafplaatsen buiten de bebouwde kom en langs crematoria. Hij gaat in op de vernieuwing van de uitvaartcultuur aan het eind van de 20ste eeuw. Hierbij komen zowel de gedenktekens als het groen aan bod.

Daarna toont Cappers dat funeraire cultuur extra waarde krijgt wanneer men kerken, kerkhoven, begraafplaatsen, crematoria en urnenvelden in de context van de omgeving beziet.
Dan wordt duidelijk waarom bijvoorbeeld kerkhoven midden in een dorp of stad liggen, en waarom een joodse begraafplaats soms langs een vestinggracht ligt.

Drs. Wim Cappers is historicus en heeft diverse publicaties op zijn naam staan over de geschiedenis van de funeraire cultuur in Nederland. Zo schreef hij boeken over de Haagse begraafplaats 'Oud Eik en Duinen', en over de opkomst van de crematiebeweging in de 19de en 20ste eeuw. Hij is eindredacteur en in een enkel geval auteur van de reeks 'Funeraire Cultuur', die de Vereniging 'De Terebinth' sinds 2001 publiceert.


DONDERDAG 25 SEPTEMBER 20.00 UUR

AULA CREMATORIUM AMERSFOORT

( DODEWEG 31 LEUSDEN )


** TOEGANG VRIJ ** COLLECTE VOOR HOSPICE AMERSFOORT **Organisatie:
PETER HENSSEN UITVAARTZORG
I.S.M.CREMATORIUM & BEGRAAFPLAATSEN A'FOORT

Terug naar de homepage

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >