nieuws

Facultatieve
Sponsors

Dolphijnstraat Westzaan: Tussen het leven en de dood

3 juni 2010

Westzaan – Op zaterdag 19 juni is iedereen extra welkom op de gemeentelijke begraafplaats van Westzaan, aan de Dolphijnstraat. Vanaf 15.30 tot 20.30 uur wordt onder het motto ‘verleden, heden, toekomst’ aandacht besteed aan leven, nabestaan, dood en uitvaart. Van muziek en gedichten tot praktische informatie over de mogelijkheden van begraven en cremeren in de Zaanstreek.

“De dood en je eigen uitvaart, dat zijn grote taboes voor velen. Met deze zomerse open dag willen we het voor mensen makkelijker maken om hier eens over na te denken en met elkaar over te praten. Er is veel meer mogelijk op begraafplaatsen dan wat mensen denken of weten”, aldus de Westzaanse initiatiefnemer Gré Luttik. Het is nadrukkelijk een initiatief voor en door Westzaners, om de drempel naar de schitterende begraafplaats aan de Dolphijnstraat te verlagen. Het initiatief wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Zaanstad en Dorpscontact Westzaan. Toegang is gratis.

Bezoekers krijgen de geschiedenis van deze unieke plek op een briefje, opgetekend door Arnold Sol, amateur historicus. Fotograaf Marinus Ketting heeft sfeerfoto’s van de begraafplaats gemaakt. In een grote activiteiten-tent worden deze foto’s getoond afgewisseld met een korte animatiefilm. Ook is daar een podium, met optredens van regionale dichters, vocalgroop “Ladies in Blue” en lokale muzikanten, op viool, trompet en harp. Zaanse stadsdichter Hans Kuyper heeft speciaal voor de gelegenheid een gedicht geschreven wat hij diverse malen zal voordragen. Dat geldt overigens voor het gehele programma: het is een continu programma, dat zich ongeveer elk uur herhaald.
Danielle v. Assema Raku keramiste Urn To Be www.urntobe.nl demonstreert het totstandkomen van een urn en een schilderes laat zien hoe eigendommen van overledenen verwerkt kunnen worden in een schilderij.

Interactief
Westzaners en andere streekbewoners worden van harte uitgenodigd om hun eigen muziek mee te nemen op cd. Bijvoorbeeld de psalmen die op je moeders begrafenis werden gezongen, of het nummer dat past bij je eigen plechtigheid. Deze wordt dan in de grote tent afgespeeld.
Ook dichter en begeleider van ernstig zieken Jacob Boon is aanwezig. Jacob Boon maakt troostende gedichten. Hij zal namen lezen van dierbare overledenen. Deze kunnen ter plekke worden doorgegeven, of van te voren via dolphijn2010@hotmail.com. Gedurende de dag kunnen bezoekers verder onder meer ballonnen oplaten met wensen of gedichten, kaarten ontwerpen en versturen Vaar Wel Bootjes vouwen en te water laten en afrikaantjes planten.
Kinderen zijn dus ook van harte welkom.

Bloemstuk op dakpan
Op zaterdag 19 juni geeft bloemist Hans Albers de workshop Het Laatste Huis, bij de gemeentelijke begraafplaats Dolphijnstraat in Westzaan. Er kunnen in totaal twintig mensen aan mee doen. Belangstellenden dienen zich van tevoren opgeven bij de bloemist: 075-6173656. De workshops zijn om 15.45 en 17.00 uur. Mensen leren om op een oud-Hollandse dakpan een bloemwerk te maken. Dit kan op een graf geplaatst worden maar ook ‘gewoon’ in de eigen tuin.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE