nieuws

Facultatieve
Sponsors

Doe mee: ontrafel de geheimen van dood en verderf in Amsterdam

27 oktober 2016

Op 24 oktober is een grootschalig project gestart voor de digitalisering van een bijzondere Amsterdamse bron! Het gaat hier om een unieke bron; iedereen die in Amsterdam is overleden in de bijna 100-jarige periode tussen 1854 en 1940 is hierin terug te vinden met zijn of haar doodsoorzaak. Dat zijn ongeveer 700.000 personen. Het project ‘Amsterdamse doodsoorzaken’ vraagt u om te helpen om al deze Amsterdammers in een database te krijgen. Dit kan via de website www.velehanden.nl.

Deze Amsterdamse doodsoorzakenregisters leveren niet alleen informatie over ziekten en andere manieren waarop Amsterdammers dood gingen, maar geven ook heel veel waardevolle informatie over de overledene, zoals beroep, adres, geslacht en leeftijd. Namen staan er overigens niet in. De registers zijn van grote waarde voor de historici van de Radboud Group for Historical Demography (Radboud Universiteit Nijmegen) die onderzoek doen naar sterfte in het verleden. Deze bron kan bijvoorbeeld antwoord geven op de vraag of de aanleg van een waterleiding in delen van de stad inderdaad tot gevolg had dat de kleine kinderen die daar woonden niet meer aan door water overdragen ziekten doodgingen. Maar historici willen ook weten hoe het komt dat volwassen mannen in de stad zoveel hogere sterftekansen hadden dan vrouwen. De doodsoorzakenregisters kunnen veel van deze geheimen ontsluieren.

De bron is tevens van groot belang voor het medisch-historisch onderzoek omdat het inzicht biedt in het verloop van de epidemiologische transitie: de overgang van sterfte door infectieziekten naar sterfte door degeneratieve ziekten.

Digitalisering vindt plaats via de crowdsourcing website www.velehanden.nl. Doe ook mee! Help wetenschappers de geheimen van ziekte en dood in Amsterdam in het verleden te ontrafelen.

Lees meer op: http://www.ru.nl/historicaldemography/research-projects/current-research-projects/virtual-folder/amsterdam/

Contact via Prof.dr. Angélique Janssens
a.janssens@let.ru.nl

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >