nieuws

Facultatieve
Sponsors

Documentaire over uitvaarttoerisme

1 september 2011

De documentaire ‘Kaffeefahrt ins Krematorium’ van Sergej Kreso dingt tijdens het Nederlands Film Festival mee naar een Gouden Kalf. De licht absurdistische film over het toenemende aantal ‘Kaffeefahrten’ (busdagtochtjes) van Duitsers naar een crematorium in Venlo gaat op zaterdag 24 september tijdens het NFF in première. Het jaarlijkse filmfestival vindt plaats van 21 tot en met 30 september in de binnenstad van Utrecht. De documentaire wordt in het najaar door de IKON uitgezonden.

In Duitsland zijn ze een fenomeen: ‘Kaffeefahrten’. Tijdens deze bustochtjes brengen Duitse dagtoeristen op leeftijd een bezoek aan fabrikanten van allerlei koopwaar. In ruil voor een aangename, volledig verzorgde dag inclusief ‘Kaffee-und-Kuchen’, verwacht de organisator dat zij onderweg flink in de buidel zullen tasten. Het is een bekende verkoopstrategie voor de handel in pannensets en matrassen, maar filmmaker Sergej Kreso laat in deze film zien dat tegenwoordig zelfs uitvaarten op deze manier aan de man worden gebracht.

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een goedkope maar persoonlijke manier om hun uitvaart vorm te geven. Met een goede neus voor commercie organiseert de Duitse uitvaartondernemer Karl Schumacher daarom zijn ‘Kaffeefahrten ins Krematorium’ naar het Nederlandse crematorium in Venlo. Het is een gat in de markt, want de bussen zitten keer op keer vol en meer dan de helft van de mensen die in Venlo gecremeerd wordt is vandaag de dag van Duitse komaf.

‘Kaffefahrt ins Krematorium’ is niet alleen een intrigerende documentaire over het opkomende uitvaarttoerisme in de Duits-Nederlandse grensstreek. Met zijn film wijst Sergej Kreso de kijker ook op de vercommercialisering van het ‘laatste afscheid’ in relatie tot onze eigen verlegenheid met de dood.

‘Kaffeefahrt ins Krematorium’ wordt donderdag 17 november rond 22.50 uur door de IKON uitgezonden in Holland Doc op Nederland 2.

Reageer op dit artikel

Reacties:


4 september 2011 om 22:44

Willem

En waarom is het crematorium in Venlo zo populair bij Duitsers?
Wel, omdat men in Duitsland niet vrij over de as van de overledene mag beschikken. In Nederland wordt deze echter een maand na de uitvaart vrijgegeven.
Een Nederlands crematorium dichtbij de Duitse grens kan daarin dus een positieve bijdrage leveren aan de rouwverwerking van Duitse nabestaanden.


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE