nieuws

Facultatieve
Sponsors

Dinsdag 17 april 2012: Middagsymposium Jong in de rouw

Symposium over rouw bij kinderen en jongeren voor beroepskrachten en vrijwilligers

13 februari 2012


Kinderen en jongeren die een dierbare hebben verloren, worden vaak vergeten. Hun ouders zijn zelf in de rouw, klasgenootjes hebben er geen ervaring mee, ze tonen hun verdriet niet altijd of vinden het moeilijk aan te geven wat ze nodig hebben. Toch rouwen kinderen wel degelijk – zelfs baby’s hebben op hun manier ‘weet’ van verlies.

Maar omdat het rouwproces bij kinderen anders verloopt dan dat van volwassenen, is daar niet altijd een adequaat antwoord op. Overlijden en rouw staan haaks op het idee van een onbezorgde jeugd. Jong en rouw, het is een ongemakkelijke combinatie.
In dit derde symposium van Levamentum lossen we stukje voor stukje deze ongemakkelijke puzzel op. Deskundigen delen hun inzichten en visie met u. U ontdekt het spel Alle Sterren Van De Hemel of bekijkt de registratie van een bijzondere theatervoorstelling over rouw, van en door jongeren. En u ziet en hoort live een gesprek met jongeren over hun ervaringen met het verlies van een dierbare. Net als voorgaande jaren is het programma dus weer inspirerend en afwisselend. U bent van harte welkom!

Levamentum
Het symposium is een initiatief van Levamentum, een bedrijf gespecialiseerd in bijzonder rouwdrukwerk, troostrijke attenties, boeken en lezingen. Levamentum wil een lichtpuntje zijn voor iedereen die te maken krijgt met het overlijden van een dierbare. Leonie Troost is oprichter en eigenaar van Levamentum. Voor meer informatie en de webshop: kijk op www.levamentum.nl.

Programma
13.00 Ontvangst en registratie
13.30 Welkom
13.40 Kinderen en rouw ­ lezing door Tineke van Asseldonk
14.25 Workshops (simultaan)

  • 1. Alle Sterren Van De Hemel ­ therapeutisch bordspel voor o.a. kinderen in de rouw, door Daisy Luiten
  • 2. 101% Verlieswinst ­ inleiding, dvd en nagesprek door de werkgroep Jongeren en rouw Noordoostpolder

15.40 Pauze met informatiemarkt
16.00 Jongeren en rouw ­ lezing door Daan Westerink
16.35 Podiuminterview met jongeren ­ door Daan Westerink
16.55 Afsluiting

Tineke van Asseldonk is pedagoog en rouwbegeleider. Ze heeft een eigen praktijk in Veghel en is als begeleider en coach verbonden aan Achter de regenboog en Stichting Jonge Helden. In lezingen en workshops illustreert ze inzichten over rouw en verliesverwerking met filmmateriaal uit haar praktijk.

Daisy Luiten is creatief therapeut gespecialiseerd in verliesverwerking. In haar eigen praktijk in Deventer werkt ze met kinderen, jongeren en volwassenen. Het succesvolle bordspel Alle Sterren Van De Hemel maakte ze voor therapeuten en begeleiders van kinderen (en volwassenen) in de rouw. Via dit spel maken ouders en kinderen contact en praten ze over het verlies.

Daan Westerink is journalist, docent en rouwdeskundige. Ze blogt, schrijft
en twittert over rouw en verlies en geeft lezingen en trainingen over dit onderwerp. In 2007 publiceerde ze haar eerste boek Leven zonder ouders.
In 2010 verscheen Verder zonder jou, waarin jongeren vertellen over hun leven na de dood van broer, zus, vader, moeder, opa of oma.

De Werkgroep Jongeren en rouw Noordoostpolder bestaat uit jongeren en jong­volwassenen tussen de 17 en 30 jaar. Ze hebben allemaal iemand van dichtbij verloren. Via de werkgroep komen ze met elkaar in contact en wisselen ze ervaringen uit. Voorlopig hoogtepunt van de werkgroep
is het theaterstuk 101% Verlieswinst, in 2010 gemaakt onder leiding van theatermaker Paulien Haakma van De zaak in beweging.

Datum en locatie
Dinsdag 17 april 2012 van 13.00 tot 17.00 uur.
Urbana, Wipstrikkerallee 213, 8025 AH Zwolle
www.urbana.nl
Urbana is zowel per auto als per openbaar vervoer goed bereikbaar. Parkeren is gratis.

Voor wie
Iedereen die te maken heeft met kinderen en jongeren in de rouw, managers, bestuurders, verpleegkundigen en andere zorgverleners, docenten en leiding­ gevenden in het onderwijs en de kinderopvang, rouwconsulenten en rouw­ begeleiders, uitvaartondernemers, vrijwilligers en andere geïnteresseerden.

Aanmelding en kosten
U kunt zich aanmelden tot 6 april 2012 per mail: info@levamentum.nl of via
de website www.levamentum.nl. Vermeld s.v.p. voor welke workshop u zich wilt inschrijven. Deelnamekosten zijn: € 125 voor beroepskrachten en € 80 voor vrijwilligers. Elke tweede aanmelding van een rechtspersoon of vrijwilligers­ organisatie krijgt 10 procent korting. De prijzen zijn inclusief btw. Na uw inschrijving ontvangt u een factuur. Uw inschrijving is definitief na betaling.

Schrijf snel in
Het aantal plaatsen is beperkt en deelname gaat op volgorde van aanmelding en betaling. Wacht niet te lang met aanmelden! Onder de eerste 25 inschrijvers wordt een set Sterrenkaartjes van Daisy Luiten verloot.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leonie Troost: info@levamentum.nl
0527.712042 of 06.49139123
Voor meer informatie over Levamentum of de webshop: www.levamentum.nl

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE