nieuws

Facultatieve
Sponsors

Dictator en vrouw herbegraven in Boekarest

9 december 2010

Nicolae Ceausescu en zijn vrouw Elena zijn afgelopen woensdag in het geheim herbegraven in Boekarest, dat meldt de Telegraaf. De lichamen van de dictator en zijn vrouw werden in juli opgegraven om vast te stellen of het ook daadwerkelijk om hen ging. Dit gebeurde op verzoek van de zoon van Ceausescu.

Het echtpaar werd na de opstand in 1989 geëxecuteerd waarna ze werden begraven in een graf waarop een houtenkruis stond met valse namen. Dit deed men om grafschennis te voorkomen. De drie kinderen van het stel twijfelden altijd of het paar daar daadwerkelijk was begraven. Uit DNA-onderzoek is nu gebleken dat het inderdaad gaat om het lichaam van de gevreesde dictator. Het lichaam van zijn vrouw kon men niet met zekerheid identificeren, dat komt omdat er te weinig vergelijkingsmateriaal is.

Na de herbegrafenis van deze week liggen de twee weer samen begraven, dit keer met een grafsteen waarop hun namen staan. Ceausescu was van 1965 tot 1989 de ‘leider’ van Roemenië, hij regeerde het land met ijzeren hand. Hij legde zijn volk verschillende bizarre maatregelen op, zo mochten Roemenen in de winter amper stoken (het mocht binnen niet warmer worden dan 14 graden), waren wasmachines verboden en mocht een huishouden slechts één gloeilamp van 40 watt hebben. Met dit soort maatregelen wist de dictator de staatsschuld terug te dringen. Het volk werd tot in de eigen huiskamer onderdrukt door verraders die werkte voor het regime. Na een opstand die begin december 1989 begon werd de dictator afgezet en na een schijnproces samen met zijn vrouw terechtgesteld.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE