nieuws

Facultatieve
Sponsors

Dichters van dienst

expositie over de eenzame uitvaart

31 oktober 2012

Drie dichters, een uitvaart

Een dichter van dienst schrijft een gedicht voor een eenzame dode. Tijdens de uitvaart leest de dichter het gedicht voor. Alleen al in Amsterdam gebeurt dat zo’n vijftien keer per jaar.
Is dat bijzonder? Ja. Kun je dat in beeld brengen? Ja.
Bianca Sistermans en Hester van Hasselt hebben het fenomeen van de eenzame uitvaart magistraal samengevat in hun expositie Dichters van dienst. Te zien tot en met 24 februari 2013 in Museum Tot Zover, dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur, Kruislaan 124, Amsterdam op begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Drie dichters, een uitvaart

Bianca Sistermans fotografeerde drie dichters en een eenzame uitvaart. Niet digitaal, maar analoog in zwart-wit met een Hasselblad camera. De loepzuivere en haarscherpe afdrukken prenten zich op het netvlies van de kijker en treffen diens ziel. Hester van Hasselt interviewde de dichters en beschreef sober en indrukwekkend wat het is om dichter van dienst te zijn. De confrontatie met een dode waar je eergisteren nog geen weet van had en vandaag een gedicht voor schrijft dat je morgen bij de uitvaart voor zult lezen.
Als bezoeker raak je onvermijdelijk diep onder de indruk. Je beluistert een gedicht, ziet de bevlogenheid van de dichter, leest over de spanning die de eenzame uitvaart omkleeft, beleeft het fenomeen op je eigen wijze. Een bijzondere levenservaring.

Sporen en Poule des Doods

Team Uitvaarten van de gemeente Amsterdam zorgt bij het ontbreken van nabestaanden voor een waardige uitvaart. Het team inventariseert ook wat de overledene nalaat. Een selectie van foto’s – Sporen - van het team gaat aan Dichters van dienst vooraf.
Ter afsluiting is een fragment van Astrid Bussinks film Poule des Doods (2012) over de dichters van dienst te zien.

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, Kruislaan 124 Amsterdam, op begraafplaats De Nieuwe Ooster, 7 november 2012 – 24 februari 2013, dinsdag – zondag van 11.00 – 17.00 uur
Entree: € 5,50; museumkaart gratis, verschillende kortingen
www.totzover.nl

Dichters van dienst kwam mede tot stand dankzij bedrijven en organisaties die Stichting De Eenzame Uitvaart een warm hart toe dragen: DELA, DFW Europe, Voogt Graaftechniek, Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam, Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding, Uitvaartverzorging Myosotis, Uitvaartverzorging Van Vuure, VCN – audiovisueel partner van de uitvaartbranche.

Museum Tot Zover is een particulier museum. Het wordt gesteund door vier hoofdsponsors Monuta, ‘de Facultatieve Groep’, Yarden en DELA, door drie sponsors Bogra, Nuvema en Docendo en door vele (bedrijfs)donateurs.


Bianca Sistermans


Bianca Sistermans

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >