nieuws

Facultatieve
Sponsors

DELA: vreemde tariefsverhogingen gemeentelijke begraafplaatsen

Verschillen tot € 6.000 blijven onverklaarbaar

12 maart 2012

Eindhoven, 11 maart 2012 - Coöperatie DELA vergeleek de meest recente tarieven van 583 gemeentelijke begraafplaatsen in 285 gemeenten. Daaruit blijkt dat ook dit jaar weer vreemde tariefsverhogingen hebben plaatsgevonden. Zo verhoogde de toch al dure gemeente Bodegraven het tarief met 35% naar € 6.176 voor 30 jaar. Daarmee staat deze gemeente in de top-10 van duurste gemeenten én in de top-10 grootste stijgers in Nederland. Ook Zutphen komt in beide categorieën voor. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste begraafplaatsen in Nederland is opgelopen naar zo’n € 6.000. Gemiddeld verhoogden gemeenten de tarieven voor het begraven met 6,27%. Er zijn echter uitschieters met verhogingen van meer dan 100%.

De goedkoopste gemeente (Littenseradiel) rekent € 456 voor een graf voor 20 jaar. Slechts drie gemeenten verlaagden het tarief. De meest opvallende daling vond plaats in Moordrecht. Daar daalde het tarief met 30%. Met € 3.758 behoort deze begraafplaats overigens nog steeds tot de categorie ‘dure begraafplaatsen’.

Bekijk hier het overzicht grafkosten landelijk

Transparantie ver te zoeken

Gemeenten mogen de werkelijke kosten voor het graf doorberekenen aan de burgers. Dat zijn kosten voor rechten, delven en onderhoud. Sinds 2005 vergelijkt DELA jaarlijks de tarieven van gemeentelijk begraafplaatsen. Martin Kersbergen, woordvoerder van DELA: “De top-10 lijstjes zien er ieder jaar anders uit. De verschillen in tarieven tussen (buur)gemeenten en de wijzigingen in de tarieven leiden jaarlijks tot verrassingen. Wanneer we om uitleg vragen, krijgen we niet altijd antwoord of de antwoorden zijn niet controleerbaar. Probleem is dat iedere gemeente zijn eigen methode hanteert voor het bepalen van de kosten en vervolgens van de tarieven. Transparantie van gemeentelijke tarieven is daardoor ver te zoeken. Gemeenten die al forse tarieven rekenen verhogen de tarieven, omdat de kosten volgens hen nóg hoger liggen. Dat een buurgemeente soms voor duizenden euro’s minder ook kostendekkend kan werken, blijft onverklaarbaar.”

Geen verbetering na oproep Tweede Kamer

Hoewel er dus ook gemeenten zijn die voor een gemiddeld tarief van zo’n €2.000 voor 20 jaar of minder kostendekkend kunnen werken, voelen gemeenten zich blijkbaar niet genoodzaakt om van elkaar te leren. Vier jaar geleden riep de Tweede Kamer de gemeenten op om de gemeentelijke tarieven voor het begraven transparanter en onderling beter vergelijkbaar te maken. Afgelopen jaar verwees de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) naar een kostenmodel dat alle gemeenten kunnen gebruiken. Kersbergen: “De ontwikkeling van dit model heeft een aantal jaren geduurd, maar is nog steeds zeer algemeen en gemeenten zijn niet verplicht om volgens dat model te werken. Helaas stellen we vast dat de oproep uit 2008 nog altijd niet tot verbetering heeft geleid. Jammer genoeg is er ook bij gemeenteraden onvoldoende urgentie om hier werk van te maken.”

Over DELA

Zo’n 200 vestigingen, ruim 2.000 medewerkers en meer dan 3,6 miljoen verzekerden maken de coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al 75 jaar tegen een eerlijke prijs met repatriëring, opvang, begrafenis, crematie, nabestaandenzorg en financiële diensten op deze terreinen. Het is DELA’s ambitie dat haar leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA heeft het Keurmerk Uitvaartzorg, het keurmerk Privacy Waarborg en het Keurmerk Klantgericht Verzekeren.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >