nieuws

Facultatieve
Sponsors

DELA kiest voor Thanatopraxie Rens de Peijper om lichte balseming te uit te voeren

22 december 2022

Na een brede marktconsultatie en aanbestedingstraject kiest DELA voor Thanatopraxie Rens de Peijper (TRP) om lichte balseming uit te voeren wanneer nabestaanden dat willen. De samenwerking is per 22 december officieel bekrachtigd en is inmiddels van start gegaan.

Veel ervaring en vakkennis

TRP-naamgever Rens de Peijper is sinds 2008 thanatopracteur, ook wel een balsemer genoemd. Sinds 2011 gebeurt dit vanuit zijn bedrijf, waarbij inmiddels vijf balsemers werkzaam zijn die door heel Nederland kunnen worden ingezet.

Behalve veel ervaring en vakkennis, heeft het bedrijf ook een goede focus op veilig werken. In het aanbestedingsproject was dit voor DELA een belangrijk onderwerp. DELA is blij dat met de inzet van de door het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (NIT) gecertificeerde specialisten, lichte balseming weer aangeboden kan worden aan haar leden.

Verdere ontwikkeling

Eerder stopte DELA met lichte balseming, omdat er bezorgdheid was over een aantal ARBO-gerelateerde aspecten. Na gedegen onderzoek zijn de vragen hieromtrent beantwoord. Vervolgens is besloten om balsemingen voortaan door een externe, gespecialiseerde partij uit te laten voeren. In TRP heeft DELA de juiste expert gevonden bij wie lichte balseming in veilige handen is.

DELA zal zich, samen met TRP, inzetten om de verdere ontwikkeling van veilige materialen en stoffen voor lichte balseming te stimuleren.

Achtergrond

Thanatopraxie is een vorm van opbaring die het proces van achteruitgang van het lichaam vertraagt. Het maakt opbaren zonder koeling mogelijk; de overledene voelt minder koud aan, waardoor het voor nabestaanden prettiger is om in de dagen voor de uitvaart dicht bij hun overleden dierbare te zijn. Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting zo’n 4.500 keer gekozen voor lichte balseming.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >