nieuws

Facultatieve
Sponsors

De Nieuwe Ooster wint Gouden Piramide

23 november 2014


Op 22 november 2014 heeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Gouden Piramide 2014, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, uitgereikt aan begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam. De uitreiking is vanavond(zondag) om 17.05 te zien op NPO 2 bij de AVRO/TROS.

De Nieuwe Ooster krijgt de prijs voor de meerjarige restauratie van het park en de gebouwen. De Gouden Piramide werd in het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag in ontvangst genomen door Marie-Louise Meuris, directeur van De Nieuwe Ooster. Naast een trofee bestaat de prijs uit een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette.


In 2001 werd begonnen met een omvangrijke restauratie en vernieuwing, die in 2014 grotendeels is voltooid. Cruciaal bij de planontwikkeling was het ontwerp waarmee Karres en Brands landschapsarchitecten de prijsvraag wonnen voor een nieuw asbestemmingsgebied. In dat ontwerp lag tevens een visie voor het hele gebied besloten, waarbij het meest recente deel van De Nieuwe Ooster was aangewezen voor nieuwe ontwikkelingen. Naar analogie van een ‘streepjescode’ werd deze zone opgedeeld in evenwijdige stroken die ruimte bieden aan de meest uiteenlopende manieren om overledenen te gedenken. Ook het entreegebied is flink onder handen genomen; hier lag de nadruk op het herstellen van de oorspronkelijke kwaliteit. Latere toevoegingen zijn verwijderd en de uit 1939 daterende aula is gerestaureerd en uitgebreid met een nieuw crematorium.

Lees meer op de site van De Gouden Piramide.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >