nieuws

Facultatieve
Sponsors

De Nationale Rouwweken

discussie "het nieuwe rouwen'

27 juni 2006

Amsterdam - Stichting &tree roept de maand juni uit tot De Nationale Rouwweken. In deze periode organiseert het kunstenaarsinitiatief verschillende activiteiten rond het thema ‘Rouw’ waaronder een expositie in de galerie van outLINE met een installatie van Maze de Boer (10976, NL). Komende vrijdag 30 juni vindt er in het kader van De Nationale Rouwweken een bijeenkomst over ‘Het nieuwe rouwen’ plaats.

Discussie ‘Het nieuwe rouwen”
Vrijdag 30 juni van 16.00 – 18.00 uur.

Met De Nationale Rouwweken wil &tree het huidige klimaat in Nederland op een visuele manier vertalen. In de tentoonstelling en tijdens de activiteiten staat niet het individuele rouwen voorop, maar juist in een wijk als Amsterdam Oost, met zoveel verschillende culturen, willen we kenbaar maken dat we dichter bij elkaar staan.

Tijdens de discussie zullen de sprekers zich uitspreken over de onderstaande ontwikkelingen in Nederland.

Over Nederland hangt de laatste tijd een gevoel van rouw. Althans zo omschrijft Geert Mak dit in zijn boek ‘Nagekomen flessenpost’. Hierin wordt o.a. uitvoerig gesproken over de consequenties van de dood op Theo van Gogh.
Na de dood van Theo van Gogh, maar ook van andere bekende Nederlanders zoals Pim Fortuyn en André Hazes, was Nederland in massale rouw. De behoefte was groot om massaal uiting te geven aan gevoelens van verdriet. Steeds vaker worden bekende en minder bekende mensen publiekelijk herdacht.
Naast het tonen van ons verdriet via allerlei verschillende publieke bijeenkomsten, wordt er ook massaal gerouwd via internet, waar je verschillende condoleanceregisters vindt.
Door de komst van mensen met verschillende culturele afkomst zie je steeds vaker andere vormen van rouwverwerking dan het traditionele Nederlandse rouwen, waarin de mensen zwart gekleed zijn en er na de begrafenis een kopje koffie met een plakje cake is.
Zoals gezegd verandert ook in Nederland de manier waarop we met de dood omgaan. Steeds meer mensen laten bijvoorbeeld een rouwreportage maken van een overledene.

Sprekers:
Guus Sluiter - projectleider Uitvaartmuseum Amsterdam
Wies Dijker - uitvaartbegeleider van Uitvaartcentrum Zuid
Ellen van Kempen - counselor en coach gespecialiseerd in rouwbegeleiding
Dhr. E. Gelferie - aflegger voor de Evangelische Broedergemeente (kerkgenootschap van vooral Surinaamse Nederlanders)

Expositie ‘Uitvaarcentrum Outline’
Iedere keer dat hij de ‘kapel’ achter het stadsdeelkantoor bezocht, moest Maze de Boer denken aan een uitvaartcentrum. Door de sfeer maar ook door de locatie achter het stadsdeelkantoor. Daar kan je terecht als je wilt scheiden, trouwen of voor een uittreksel van het bevolkingsregister. Het uiteindelijke kunstwerk in de ‘kapel’, genaamd ‘Uitvaarcentrum Outline’, is kenmerkend voor het oeuvre van de Amsterdamse kunstenaar. Hij laat zich sterk leiden door de ruimte bij het vormen van ideeën voor zijn installaties. Maze de Boer zoekt in een geënsceneerde realiteit de grens op tussen beeldende kunst en theater. Hij stelt telkens de vraag ‘Waar houdt de werkelijkheid op, en waar begint de illusie?’.Zie voor meer informatie over Maze: www.gotomaze.nl

Open huis (openingstijden)
U bent 16 juni t/m 7 juli 2006 don-zat 12:00 en 18:00 van harte welkom om een kijkje te komen nemen in het rustgevende uitvaartcentrum. U kunt ook met ons contact opnemen voor een afspraak buiten openingstijden. U krijgt de mogelijkheid om eens een blik te werpen achter de schermen van een bedrijf waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen.

Contact
Aanmelden discussie: info@stichtingentree.nl
Info: www.stichtingentree.nl

‘Uitvaartcentrum Outline’
Oetewalerstraat 73
1093 MD Amsterdam
www.outlineamsterdam.nl


De Nationale Rouwweken is een samenwerking van kunstenaarscollectief &tree, Maze de Boer en stichting outLINE. En is tot stand gekomen met de ondersteuning van: Prins Bernard Cultuurfonds, Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, Unigra, Fonds BKVB, Bloemenhoek Piet en Evelien (Dappermarkt), mightysociety en De Ode Uitvaartbegeleiding.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >