nieuws

Facultatieve
Sponsors

De kunst van het spreken op een uitvaart

16 januari 2015

Docendo ontwikkelde in samenwerking met Werkplaats Levensverhalen een workshop ‘Een warm en persoonlijk woord’. De workshop focust op het neerzetten van een passend, warm en persoonlijk, slotwoord tijdens de uitvaart. De toonzetting is uiteraard bij iedere uitvaart van belang, maar deze is essentieel bij tragische doden en in het geval van verdeelde families. Het goed begeleiden van dit proces is een taak van de uitvaartverzorger: iedereen moet de kans krijgen om op gepaste wijze afscheid te nemen.

“We merken dat uitvaartverzorgers steeds vaker worden gevraagd iets persoonlijks te zeggen. De behoefte aan een persoonlijk woord wordt steeds groter en ze willen daar naast de uitvaartceremonie op inspelen,” vertelt Linda van Santen, coördinator opleidingen Uitvaartzorg Docendo. “We kennen uitvaarten, bijvoorbeeld bij een onverwacht overlijden, waar de uitvaartverzorger meer nodig heeft dan een standaardtekst. Maar ook bij een uitvaart van een verdeelde familie, waar je met woorden wilt zorgen dat de overledene én alle aanwezigen goed worden geëerd. Iedereen moet de gelegenheid worden geboden om op gepaste wijze afscheid te nemen. Het begeleiden van dit proces komt onder meer aan de orde in de nieuwe workshop, want spreken op een uitvaart is een hele kunst,” aldus van Santen.

Verhalend
De workshop wordt georganiseerd in samenwerking met de Werkplaats Levensverhalen die vanuit de kunst van het schrijven en vertellen heel zorgvuldig aandacht besteden aan de teksten bij uitvaarten Zij leren de deelnemers om verhalen met een kop en een staart te schrijven en toe te werken naar een compact en treffend relaas, een slotwoord dat zich verhoudt tot het leven van iemand die belangrijk is geweest voor de nabestaanden. Deze workshop is specifiek ontwikkeld voor uitvaartverzorgers. De eerste workshop staat gepland op 26 januari 2015.

Over Docendo
Docendo is onderdeel van de Zorg Diensten Groep (ZDG). ZDG is een professionele en innovatieve dienstverlener voor instanties die te maken hebben of kunnen krijgen met ‘het levenseinde’. Docendo ontwikkelt en verzorgt opleidingen voor de uitvaartzorg en de postmortale zorg. ZDG kenmerkt zich als specialist met respect voor mensen en overledenen.

Reageer op dit artikel

Reacties:


22 januari 2015 om 9:55

Linda van Santen

Degene die nog interesse heeft in de workshop Een warm en persoonlijk woord kunnen zich vandaag (22 januari) nog bij mij melden! Ik ben bereikbaar op 0345 544149 of l.van.santen@zdg.nl.


20 januari 2015 om 15:45

Willy van Eerden

Komen er na 26 jan. nog vaker van deze workshops, waar worden ze gegeven, wat zijn de kosten?


16 januari 2015 om 9:01

arnoud redder

Wil graag meer info hebben over de workshop! Waar wordt de workshop gehouden, hoeveel zijn het er, wat zijn de kosten enz.
Kan iemand mij hier meer over vertellen?

met vriendelijke groet,

Arnoud Redder


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE