nieuws

Facultatieve
Sponsors

De Kabbala-graven van Safed

Nieuwe fototentoonstelling in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover

16 juni 2008


Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover toont vanaf 26 juni schitterende foto’s van de begraafplaats in de Israëlische stad Safed. Op deze begraafplaats liggen vele vooraanstaande kabbalisten begraven. Bij hun blauw geschilderde graven wordt gebeden en worden er kaarsen gebrand. Pauline Prior maakte er begin 2008 een serie indrukwekkende foto’s.

Safed is één van de vier Joodse heilige steden en het is de hoogst gelegen stad in Israël. Het is vooral bekend als hoofdcentrum voor het Joods mysticisme, beter bekend als Kabbala. Dit is een religieus-filosofisch systeem met een spitituele signatuur, dat probeert inzicht te geven in de goddelijke natuur.

De in Safed begraven Joodse heiligen (Tsaddiks) worden er vereerd. Door hun bezieling en kennis zijn ze in staat om ook na hun dood nog wonderen te verrichten. Hun graven worden dan ook bezocht om te bidden en om hulp te vragen.

Pauline Prior is een veelzijdig kunstenaar en fotograaf. Uitvaartrituelen en de Joodse cultuur zijn terugkerende onderwerpen in haar werk. Ze exposeerde veelvuldig, nationaal en internationaal; bijvoorbeeld met een solotentoonstelling in Tampere, Finland (5th Triënnale International Photography, 1999). Het Joods Historisch Museum kocht haar Joods Leven in Amsterdam, een serie van 300 foto's in een speciale driedimensionale presentatie (www.paulineprior.nl).

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door de Stichting Levi Lassen.
De fotoserie kwam tot stand door financiële bijdragen van het Sem Presser Fonds en het Fonds BKVB.

Monuta, de Facultatieve Groep, Yarden en DELA zijn hoofdsponsors van Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover

--------------------------------------------------------------
De Kabbala-graven van Safed
gefotografeerd door Pauline Prior

26 juni – 12 oktober 2008

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover
Kruislaan 124
1097 GA Amsterdam
020-6940482
www.totzover.nl
Openingstijden dinsdag-zondag 11.00-17.00

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE