nieuws

Facultatieve
Sponsors

'De Facultatieve Groep' bouwt crematorium in Duitsland (Memmingen)

Opening Krematorium Memmingen nog dit jaar

5 mei 2006


'De Facultatieve Groep' – in ons land exploitant van onder andere vijf crematoria en twee begraafplaatsen – opent dit jaar een crematorium in Duitsland (Memmingen). Eind april werd hiervoor door de heren
Dr. I. Holzinger - Oberbürgermeister van de Stadt Memmingen - en J.M.H.J. Keizer, voorzitter van de Raad van Bestuur van 'de Facultatieve Groep' de officiële overeenkomst getekend. Met de bouw is inmiddels gestart. Naar verwachting zal ‘Krematorium Memmingen’ (Beieren, ca. 150 km westelijk van München) in oktober haar deuren openen.

Eerste stap
“Dit is voor ons een belangrijk moment”, stelt de heer J.M.H.J. Keizer. “Voor het eerst in ons 132-jarig bestaan gaan wij buiten Nederland een crematorium bouwen dat we ook nog eens zelf gaan exploiteren. We hebben inmiddels gemerkt dat zowel de Duitse overheid als lokale gemeenten graag van onze ruime ervaring gebruik maken. In dat opzicht is Krematorium Memmingen voor ons slechts een eerste stap; een begin. Wij hopen over een aantal jaren een netwerk van crematoria in Duitsland op te bouwen.”

Tot voor kort was de exploitatie van een crematorium in Duitsland voorbehouden aan de overheid. Keizer: “In een aantal Bondsstaten, waaronder Beieren, is de Wet nu aangepast en kan een particuliere organisatie een crematorium exploiteren. Stadt Memmingen en 'de Facultatieve Groep' vonden elkaar snel. We hebben niets dan positieve medewerking van de Gemeente ondervonden.”

“In Duitsland kijken de mensen al langer naar de ontwikkelingen in Nederland”, stelt Keizer. “Dat blijkt wel uit de belangstelling in de grensstreek voor onze dienstverlening. Veel zaken die bij ons inmiddels ‘gewoon’ zijn, zijn in Duitsland nog steeds niet toegestaan. As in een medaillon bijvoorbeeld of zelf verstrooien. De as moet op een begraafplaats worden bijgezet. Wij verwachten dat de wetgeving verstrekkend aangepast zal worden, zodat er veel meer mogelijk zal worden. Dat zal natuurlijk niet allemaal morgen gebeuren, maar in de loop van de tijd. Het is een feit dat Duitse crematoria en uitvaartondernemers daarbij kijken naar de mogelijkheden in Nederland als voorbeeld.”

'De Facultatieve Groep'
Krematorium Memmingen is voor 85% eigendom van 'de Facultatieve Groep' en voor 15% van de Stadt Memmingen. De basis van 'de Facultatieve Groep' werd in 1874 gelegd met de oprichting van de huidige Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie. Deze bouwde onder meer het eerste crematorium in Nederland (Westerveld, 1913). Inmiddels is 'de Facultatieve Groep' een internationale organisatie die via zelfstandige werkmaatschappijen hoogwaardige producten en diensten levert op het gebied van automatisering, communicatie, crematie en begraven, milieubeheer en verbrandingstechniek en verzekeringen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >