nieuws

Facultatieve
Sponsors

DE DODEN NIET VERZWIJGEN MAAR VIEREN OM WIE ZE WAREN OP ZORGVLIED

De doden niet verzwijgen maar vieren om wie ze waren en wat ze nog te vertellen hebben.

3 oktober 2007


Allerzielen Alom, een project van kunstenaar Ida van der Lee vormt begraafplaats Zorgvlied om met vuur, licht en klank tot een gastvrije ontmoetingsplaats voor de levenden.

Op zondagavond 14 oktober aanstaande om 18.00 uur opent Zorgvlied haar deuren voor Allerzielen Alom; een project voor nabestaanden die, ook jaren na een uitvaart, behoefte hebben aan een herdenkingsmoment. Ida van der Lee wil met Allerzielen Alom de doden herdenken; vieren om wie ze waren en wat ze te vertellen hebben. Na Zorgvlied vindt ook op vier andere begraaf- en gedenkplaatsen in Noord-Holland een Allerzielen Alom avond plaats (Blaricum, Castricum, Purmerend en Schagen).

45 Kunstenaars werken mee aan het omtoveren van deze begraaf- en gedenkplaatsen tot sfeervolle locaties met vuur, projecties, muziek en zang. Zij stimuleren tevens de nabestaanden in voorafgaande workshops om rond het graf een ambiance te creëren waarbij de overledene de hoofdrol krijgt. Voorbeelden hiervan zijn het maken van bijvoorbeeld licht- en herdenkingsobjecten of het maken van dia’s voor projectie op het graf.

Volgens curator Jaap Velserboer is de route, die Allerzielen Alom om Zorgvlied legt, te vergelijken met een parelketting. De entree wordt door middel van licht en projectie gemarkeerd, waarna de bezoekers op eigen gelegenheid een met lichtjes aangegeven route kunnen volgen langs de verschillende “parels” (cirkelvormige plekken waar bijzondere projecten plaats vinden), zoals de vuurcirkel van Reinier Kurpershoek of een paraffinebeeld van Alphons ter Avest. Achteraan, bij het water, zal het “Hiernamaals” worden ingericht, een verbeelde plattegrond met kamers die allen een verschillende sfeer hebben. Bezoekers die zelf geen graven van vrienden of familie hebben op Zorgvlied kunnen hier hun eigen doden een plek geven.

De Faculteit Religie Wetenschappen van de Radboud Universiteit te Nijmegen heeft zich aan Allerzielen Alom verbonden. In hun onderzoek: “Veranderende riten rondom de dood” hebben zij dit kunstproject opgenomen. Zij willen bezoekers ondervragen en de gegevens hiervan publiceren. In een te organiseren symposium zullen zij volgend jaar de gegevens naar buiten brengen

Meer informatie : www.allerzielenalom.nl
Projectbureau Zaanstreek Ellen Klaus 06-24253539 of info@allerzielenalom.nl

Allerzielen Alom is een project van kunstenaar Ida van der Lee in samenwerking met Projectbureau Zaanstreek, Kunst en Cultuur Noord-Holland en Kunstenaars & Co en de faculteit Religie Wetenschappen van Radboud Universiteit Nijmegen
Met dank aan: Provincie Noord-Holland Actieplan Cultuurbereik, Cultuurfonds BNG, de Mondriaan Stichting, VSB Cultuurfonds, Stichting Volkshogeschool Nederland, The Fred Foundation.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE