nieuws

Facultatieve
Sponsors

De Belg wil voorbereid sterven

26 oktober 2007

Brussel, 25 oktober 2007 – 1 op 30 (3%) Belgen is dagelijks bezig met zijn dood. 2 Belgen op 5 af en toe tot vaak. Een derde van de Belgen denkt er nooit aan. Tegelijkertijd vindt een derde van de Belgen zijn eigen dood, of liever zijn eigen uitvaart, belangrijk om op voorhand te regelen. Bijna 4 op 10 Belgen (37%) wil gecremeerd worden en meer dan 3 op 10 (33%) wil liever begraven worden. Meer dan 1 Belg op 10 is bezig met het kostenplaatje van zijn overlijden en sloot alvast een uitvaartverzekering af om de nabestaanden niet voor verrassingen te stellen. 1 Belg op 10 (10 %) heeft geld gespaard en 1 op 20 (6 %) heeft zijn testament opgemaakt. Een klein percentage is al bij de begrafenisondernemer geweest, heeft een rustplaats gekozen, zelfs de naam al op de grafzerk staan en de muziek al gekozen. De Belg denkt daarbij terecht dat een uitvaart een kostelijke zaak is. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van Corona Direct .

Philippe Neyt bij Corona Direct: “Een overlijden komt altijd ongelegen, ongeacht of het aangekondigd of onverwacht gebeurt. Waar aangifte doen van een overlijden? Moet een overlijden nog vastgesteld worden en wie doet dat? Hoe een begrafenis regelen en wat kost het? Dat zijn onder andere vragen die ons regelmatig gesteld worden. Vandaar dat we de antwoorden samenbundelden in een praktische gids “Wat te doen als een dierbare overlijdt?”

Ongeveer de helft van de Belgen (44%) denkt dat een uitvaart tussen 2000 en 4000 euro kost. Een vierde denkt dat een uitvaart tot 6000 EUR kan kosten. Slechts heel weinig Belgen denken dat het minder kost dan 2000 EUR, terwijl een klein percentage het bedrag zelfs ziet oplopen tot 8000 EUR.

De kosten hangen natuurlijk samen met wat de Belg belangrijk vindt: 4 op 10 Belgen willen begraven worden volgens geloofsovertuiging, 3 op 10 Belgen hebben liever een burgerlijke dienst. Een kleine minderheid wil veel volk in de kerk, 24% hecht het meest belang aan begraven worden in intieme kring.

Superbelangrijk wordt het niet bevonden, maar de meeste Belgen zijn wel van mening dat bloemen, een koffietafel, de kist, de grafsteen, kwalitatieve overlijdensbrieven en bidprentjes erbij horen. Een rouwadvertentie, een ceremoniemeester en de urne zijn dan minder belangrijk maar horen er bij.

“Een uitvaartplechtigheid met alles erop en eraan kost vandaag al snel 5000 euro”, verduidelijkt Philippe Neyt van Corona Direct. “Voor sommige mensen kan een uitvaart financieel moeilijk worden, want de meeste mensen (49%) onderschatten de kostprijs ervan ”.
  • Onderzoek wijst uit dat 1 op 3 Belgen het belangrijk vindt op voorhand de uitvaart bij zijn overlijden te regelen.
  • De Belg onderschat de kosten van een uitvaart, die al snel 5000 EUR bedragen.
  • Slechts 1 op 10 Belgen heeft een financiële regeling getroffen om de kosten van zijn uitvaart te dekken.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE