nieuws

Facultatieve
Sponsors

DBVU wil einde aan ongevraagde kosten mortuarium en start meldpunt

24 augustus 2021

Nabestaanden en uitvaartondernemers mogen niet meer opdraaien voor gedwongen mortuariumkosten. Dat vindt de Branchevereniging voor Uitvaartondernemers DBVU. Voorzitter Pieter Dekker wil namens de vereniging de kosten van mortuaria transparant krijgen. Nu komt het regelmatig voor dat overledenen naar een mortuarium in bijvoorbeeld een ziekenhuis worden gebracht, zonder dat er overleg is geweest met de nabestaanden. Zij krijgen vervolgens wel de rekening gepresenteerd.

Veel uitvaartondernemers zoeken binnen hun eigen tarieven een oplossing voor de getroffen families. ‘Maar het blijft een feit dat het gaat om kosten die ongevraagd en ongewenst zijn’, aldus Dekker. ‘Wij roepen collega-ondernemers op om praktijkervaringen en eventuele misstanden rond de mortuaria te delen. Met een gezamenlijk beeld kunnen wij ons punt maken en helderheid bewerkstelligen voor ondernemers en vooral de consument.’

Het streven naar transparantie is een belangrijk punt voor de DBVU. De DBVU werd dit voorjaar opgericht om een stem te geven aan de kleinere ondernemers in de uitvaartbranche, ongeacht of zij een keurmerk hebben of niet. Van de bijna 2500 uitvaartondernemingen in Nederland hebben bijna 2400 ondernemingen tien werknemers of minder. De overgrote meerderheid wordt gevormd door zelfstandige uitvaartondernemers zonder personeel. ‘Dat zijn uitvaartverzorgers die iedere dag keihard werken. Zij willen zich graag gehoord voelen en een eigen geluid laten horen’, zegt Dekker. ‘Samen staan we sterk. Daarom roepen we zelfstandige ondernemers en kleinere uitvaartbedrijven op om zich te binden aan de vereniging.’

Nieuwe leden kunnen zich inschrijven via contact@dbvu.nl. De eerste ledenbijeenkomst vindt plaats op vrijdag 1 oktober om 19.00 uur op nog te bepalen locatie centraal in het land. Hierbij zijn zowel leden welkom als geïnteresseerden.

Het meldpunt voor klachten over ongevraagde mortuariumkosten is bereikbaar via meldpunt@dbvu.nl.

Voor meer informatie: www.dbvu.nl

Reageer op dit artikel

Reacties:


24 augustus 2021 om 22:12

Angie

Of de familie die kosten nou betaald aan het mortuarium of aan de ondernemer, kwa prijs maakt het niks uit, alleen de ondernemer kan het niet in zijn eigen zak stoppen, en dat is het verschil. Gaan jullie dan ook de hoge marges op kisten verlagen om de "familie te ontlasten"?


24 augustus 2021 om 14:52

Robert

Het wordt tijd dat dit aangepakt wordt. Hopelijk dat deze tegenhanger van de bestaande branchevereniging het wel voor elkaar krijgt.


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE