Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

DA VINCI CODE IN YARDEN CREMATORIUM VENLO-BLERICK

Zin en onzin van bestseller en film

vrijdag 15 februari 2008

Op dinsdag 19 februari aanstaande houdt kunsthistorica drs. Karin Braamhorst een audiovisuele presentatie over de Da Vinci Code in Yarden Crematorium Venlo-Blerick, Grote Blerickse Bergenweg 30 in Venlo. De presentatie - naar aanleiding van de wereldwijde bestseller van Dan Brown - duurt van 20.00 tot 21.45 uur. Braamhorst gaat in op de werken van Leonardo da Vinci, geheime genootschappen en het bestaan van een heilige graal. De kunsthistorica behandelt op humorvolle wijze de zin en onzin van de beweringen in boek en film.

Leugenachtig
De verfilming roept hevige reacties op. ‘Leugenachtig en overdreven lasterlijk’, zegt een aartsbisschop. ‘Ongeloofwaardig en saai’, zeggen de kranten. Doet de film recht aan het boek? De Da Vinci Code heeft massa’s lezers er moeiteloos van kunnen overtuigen dat de figuur naast Christus op Da Vinci’s Laatste Avondmaal niet de baardloze jongeling Johannes is, maar de roodharige Maria Magdalena. Ze zou niet alleen de maaltijd met Jezus hebben gedeeld, maar ook het bed. Is dit waar? En bestaat er een heilige graal? Wat is de rol van Johannes de Doper? Wie was Mona Lisa? Het werk roept veel vragen op naar het waarheidsgehalte van Browns beweringen.

Liefdesmaal
Teamleider Jos Bergsma: ‘Yarden probeert het thema dood en uitvaart altijd vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Een interessante link in de Da Vinci Code is dat het Laatste Avondmaal refereert aan het ‘liefdesmaal’ dat Romeinse families bij het graf van een pas overleden familielid hielden. Dit gebruik is later door de christenen overgenomen, wat te zien is in de catacomben van Rome.’ Yarden Crematorium Venlo-Blerick is vanaf 19.30 uur geopend. De toegang is vrij, maar reserveren is noodzakelijk: telefoon 077 387 1258.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder