nieuws

Facultatieve
Sponsors

Cursus beheer begraafplaatsen gemeente Assen

20 augustus 2019

Landschapsbeheer Drenthe verzorgt op 5 oktober 2019 een tweedaagse cursus over het beheer van begraafplaatsen in de gemeente Assen door vrijwilligers. De cursus wordt gegeven in het kader van het project Noordergraf dat door de Rijksuniversiteit Groningen en Erfgoed Partners is ontwikkeld om handvatten te bieden voor het beheer van oude begraafplaatsen. De cursus is bedoeld voor mensen die meer kennis willen opdoen over het onderhouden en mogelijk restaureren van begraafplaatsen en zich vrijwillig willen inzetten op deze cultuurhistorische waardevolle plekken.

De cursus in de gemeente Assen maakt deel uit van een serie in meerdere gemeenten. Na een kennismaking neemt Anja Verbers deelnemers mee over de begraafplaats. Van wat voor type begraafplaats en type graven is ter plekke sprake? Welke problemen doen zich er voor? Op het gebied van de stenen, maar zeker ook op het gebied van het groen. Ligt er een ontwerp aan de begraafplaats ten grondslag en is dat nog herkenbaar aanwezig? Tijdens de rondgang wordt gesproken over de inventarisatie en of de cultuurhistorische waarden te herkennen zijn. De beheerder geeft aan welke graven aangepakt kunnen worden. Tot slot laat Marc de Groot het (graf)materiaal zien en vertelt hoe u het herkent, wat de kwaliteiten zijn. Wanneer grijp je in en wanneer niet?

Waardering van graven

Tijdens de tweede bijeenkomst op 12 oktober leert u hoe u stenen moet schonen en wanneer u dat juist niet moet doen. Tevens leert u hoe u letters terugbrengt, wordt gekeken naar andere materialen zoals hout en staal en naar andere problemen die zich kunnen voordoen, zoals het recht leggen van tegeltjes, rechtzetten van steles. Er is aandacht voor de waardering van de graven: welke graven zijn bijzonder en waarom? Waar baseer je je keuzes op bij het behoud? Indien het mogelijk is worden tijdens de bijeenkomsten twee locaties bezocht. Per begraafplaats komen andere items aan bod.

Duur cursus en kosten

De cursus bestaan uit twee dagdelen (van 9.30 - 13.00 uur) op locatie. Soms zal dat op één begraafplaats zijn, soms zal dat op twee locaties zijn. De cursus wordt verzorgd door Anja Verbers en Lotte Hadderingh van Landschapsbeheer Drenthe en Marc de Groot, steenhouwer uit Den Andel. Er zijn geen kosten verbonden aan deze cursus. De cursus wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Drenthe.

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan de cursus? Meld u dan aan via de agenda op www.landschapsbeheerdrenthe.nl Deelnemers ontvangen later de exacte locatie waar de cursus wordt gegeven.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE