nieuws

Facultatieve
Sponsors

Crematorium Veldhoven in bedrijf

2 maart 2017

In crematorium De Hoge Boght aan de Eindhovensebaan 29 in Veldhoven vinden vanaf deze week de eerste crematies plaats. Op zaterdag 1 april is de open dag, waarbij de speciale herinneringsboom te bekijken valt

De bouw van het crematorium en uitvaartcentrum werd eind januari afgerond. Uitvaartverzekeraar en –verzorger coöperatie DELA heeft inmiddels ook alle apparatuur getest. “Een uitvaart moet meteen honderd procent zijn. Je kunt bij een uitvaart niet zeggen: die installatie werkte nog niet goed, we doen het even opnieuw”, vertelt locatiemanager Margret van Hest, verantwoordelijk voor het crematorium.

De Hoge Boght heeft een ruime aula, een crematieruimte, opbaarkamers – waarvan één kamer als 24-uurskamer gebruikt kan worden - , een verzorgingskamer, een koffieruimte en kantoor. Het eigentijdse gebouw staat in een parkachtige omgeving met voldoende parkeerplaatsen. Naar verwachting gaan in Veldhoven zo’n 500 tot 600 crematies per jaar plaatsvinden. Daarbij is een crematie altijd exclusief, omdat het niet mogelijk is om meerdere uitvaarten op hetzelfde tijdstip te houden. Ook uitvaarten van niet-leden van DELA kunnen worden gehouden in Veldhoven.

Huiselijk

Het pand staat in een bosrijke omgeving. De architectuur is daarop aangepast door veel hout en glas te gebruiken. Er kunnen maximaal 200 mensen een uitvaart bijwonen in Veldhoven. Daarmee is De Hoge Boght kleiner dan de nabijgelegen crematoria in Eindhoven (Rijtackers) en Heeze. De Hoge Boght is crematorium voor de Brabantse Kempen.

“De inrichting van dit crematorium is huiselijk, warm en kleurrijk. Afscheid nemen in een mooie ambiance neemt geen verdriet weg; het helpt wél bij het creëren van mooie herinneringen aan een verdrietig moment.”, stelt Van Hest.

Herinneringsboom

Bijzonder voor de locatie is de ruim drie meter hoge herinneringsboom van metaal, waarin nabestaanden bladeren kunnen hangen met daarop naam, geboorte- en sterfdatum van een dierbare. Het is de eerste herinneringsboom in Nederland die DELA bij een van haar crematoria plaatst.

DELA verzorgt niet alleen een uitvaart, maar de boom is ook onderdeel van de praktische en emotionele nazorg die DELA biedt. De boom is een blijvende plaats van herinnering. Daarom staat bij de officiële opening de boom ook centraal. DELA vindt het belangrijk om herinneringen levend te houden, door te geven en te delen met anderen. Behalve de aanwezigheid van een herinneringsboom, organiseert DELA ook herinneringsbijeenkomsten en lichtjesavonden in Veldhoven.

Publiek is van harte welkom op zaterdag 1 april van 12.00 tot 16.00 uur. Parkeren kan bij de locatie. Bij drukte worden pendelbusjes ingezet vanaf het nabijgelegen restaurant ’t Zand aan de Zandoerle 5 in Veldhoven.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE