nieuws

Facultatieve
Sponsors

Crematorium levert Winterswijk nog nauwelijks wat op

27 juni 2011

De gemeente Winterswijk ontvangt steeds minder dividend uit haar deelname aan het Openbaar Lichaam Crematoria Twente(OLCT), dat meldt de Gelderlander. Voor dit jaar verwacht de gemeente 2.500 euro te ontvangen en dat is op zijn zachts gezegd geen bedrag waarmee ze de bezuinigingen van de Rijksoverheid kunnen compenseren. In 2008 ontving de gemeente nog 6.402 euro en verwacht wordt dat het bedrag in de komende jaren nog verder zal dalen.

Het OLCT exploiteert crematoria in Enschede en Almelo, verschillende gemeenten zijn aandeelhouder. Het OLCT laat in 2012 een nieuw crematorium bouwen in Oldenzaal, dit doet men om te voorkomen dat een andere partij de concurrentie aangaat in het gebied. Maar de nieuwbouw zorgt wel voor een financieel risico en (door de investering) voor een daling van het uit te keren dividend in de komende jaren. Het dividend van de gemeente Winterswijk staat de laatste jaren mede onder druk doordat uitvaartbedrijf GUV in 2007 een nieuw crematorium opende in Aalten. Hierdoor lieten minder mensen uit Winterswijk zich cremeren bij een vestiging van het OLCT. De hoogte van het dividend dat een gemeente (aandeelhouder) krijgt is gerelateerd aan het aantal overledene uit de gemeente dat wordt gecremeerd bij het OLCT.

In december liet de burgemeester van Winterswijk al weten dat de deelname van de gemeente aan het OLCT in gevaar komt als het aantal crematies blijft dalen. Dat zei hij destijds naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad.

- Lees hier een eerder artikel over dit onderwerp van 9 december 2010

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >