nieuws

Facultatieve
Sponsors

Crematorium en ecologische begraafplaats in Obdam stap dichterbij

College positief over plannen UNC en DELA

25 november 2010

Als het aan uitvaartverzorger UNC en verzekeraar DELA ligt, gaan in 2012 de poorten van de nieuwe uitvaartvoorziening in Obdam open. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Koggenland bracht onlangs een positief besluit uit over de realisatie van een crematorium en ecologische begraafplaats. De voorziening is gepland aan de N507, tussen recreatiegebied De Weel en bedrijventerrein De Braken.

“Voordat we kunnen beginnen met de bouw en aanleg, moet er nog een aantal hobbels worden genomen”, geeft directeur Matthijs de Gee van UNC toe. “De gemeenteraad is weliswaar geïnformeerd, maar moet uiteindelijk de wijziging van het bestemmingsplan nog goedkeuren. Deze bestemmingsplanwijziging wordt momenteel voorbereid. Desalniettemin zijn de plannen voor Obdam al in een ver stadium. Wat dat betreft zijn we hoopvol gestemd”, laat De Gee weten. Zijn uitvaartorganisatie opereert in de regio onder de naam Associatie Uitvaartverzorging.Dichtbij en groen
Volgens De Gee voorziet vooral het crematorium in een grote regionale behoefte. “Inwoners van Koggenland, Alkmaar, Heerhugowaard en ook Langedijk en Bergen zijn nu aangewezen op de crematoria in Schagen, Hoorn en Haarlem/Driehuis. Als je de kaart erbij pakt, zie je dat we echt een hiaat opvullen.”

UNC en DELA willen in Obdam de ecologische begraafplaats introduceren. “Daarmee zijn we de eerste in Nederland”, vertelt De Gee. “Zo’n begraafplaats is niet hetzelfde als de natuurbegraafplaats. Daar gelden namelijk geen duurzaamheidsregels voor de manier van begraven en het beheer van de begraafplaats. In Obdam hebben we die straks nadrukkelijk wel. We beheren het terrein zo milieubewust mogelijk en ook in het begraven willen we ecologisch verantwoorde keuzes maken. Denk bijvoorbeeld aan een kist met FSC-keurmerk.”

Groenvoorziening
Het groene karakter van de nieuwe uitvaartvoorziening komt eveneens terug in de bijzondere groenvoorziening. De Gee: “Het idee is om drie landschapssferen te creëren: bos, gras en natuur. In het bosgedeelte moeten bomen en struiken voor een besloten sfeer zorgen. Wie dat wil, kan er zelfs een boom als grafmarkering kiezen. In het natuurgedeelte maaien we minder, wat straks fraaie beelden oplevert van grafstenen omringd door hogere grassen en wilde bloemen. Zo wordt de begraafplaats straks meer dan alleen een plek om dierbaren te herdenken.”

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE